Pada masa kini tren berkaca mata adalah disukai oleh lelaki . Bagi mereka kacamata berfungsi sebagai penambah fashion style. Terdapat berbagai jenis bentuk kacamata yang ditawarkan , antaranya kacamata kesihatan , pelindng dari sinaran matahari(sunglasses) , dan penggayaan semata-mata .

Perkara penting yang harus diperhatikan adalah bingkai kacamata yang berada di sekeliling lens. Pemilihan bingkai yang salah boleh membuatkan penampilan anda nampak buruk . Tujuan utama pemilihan yang sesuai agar dapat meningkatkan ketampanan wajah anda. Anda boleh mencuba tips pemilihan kacamata dibawah terlebih dahulu sebelum memilih bingkai yang sesuai.

tips-penting-pemilihan-bingkai-kacamata

Bentuk Wajah Persegi

Bentuk wajah persegi menjadi kegilaan ramai gadis . Bentuknya yang menunjukkan rahang yang tegas dan tulang pipi yang lebar membuatkan wajah kelihatan kukuh. Bingkai dengan bentuk persegi panjang dengan tepi yang lembut adalah pilihan yang tepat untuk bentuk wajah ini.

tips-penting-pemilihan-bingkai-kacamata-2

Bentuk wajah segitiga

Bentuk wajah segitiga adalah dagu yang sempit disertakan dengan pipi dan dahi yang lebar. Bagi mengurangkan keluasan dahi bahagian atas , anda boleh mencuba bingkai bentuk yang semakin lebar ke bawah. Pilihan warna yang lembut sangat sesuai. Anda juga disarankan mengguna kacamata dengan gaya tanpa bingkai.

 

 

tips-penting-pemilihan-bingkai-kacamata-3

Bentuk Hati

Wajah bentuk hati adalah tulang pipi dan dagu yang sempit namun lebar pada bahagian dahi. Untuk menyesuaikan bentuk wajah ini dengan bingkai , anda boleh memilih bingkai yang luas di bahagian atas dan mengecil di bahagian bawah. Model bingkai ini seakan-akan kupu-kupu, dengan sisi yang agak kelihatan seperti sayap. Bingkai yang tebal akan kelihatan lebih sesuai dengan anda.

tips-penting-pemilihan-bingkai-kacamata-4

Bentuk wajah oval

Bentuk oval adalah bentuk universal kerana anda lebih bebas untuk menentukan bingkai yang diinginkan. Bingkai dengan bentuk yang besar akan membuat wajah anda kelihatan lebih tegas. Namun anda harus menghindari bingkai dengan bentuk lengan bingkai yang lebih rendah , ia akan membuat wajah anda semakin panjang.

tips-penting-pemilihan-bingkai-kacamata-5

Bentuk wajah bulat

Bentuk wajah bulat biasanya adalah wajah yang tidak bersudut. Untuk mengurangkan kesan bulat , anda boleh memilih bingkai yang sedikit lebar dari wajah. Dengan cara ini , akan membuat wajah anda kelihatan panjang dan ramping. Anda harus menghindari bingkai bentuk bulat. Ia akan menyebabkan anda kelihatan lebih bulat di bahgian wajah.

Sekian sahaja tips tentang pemilihan bingkai kacamata yang sesuai dapat saya kongsikan pada anda kali ini .  Terima kasih !

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

CommentLuv badge