Tags Posts tagged with "apple"

apple

0 2689

Apple hari ini telah mengambil pentas utama dan mengumumkan telefon pntar terbaru mereka bersaiz 4-inci, iaitu iPhone SE. Ia menawarkan kuasa pemprosesan yang sama seperti iPhone 6S, dan apa yang menjadikannya berbeza adalah saiz telefon berkenaan yang kini lebih selesa ditangan.

iPhone-SE-05

Apple iPhone SE ini menawarkan kuasa pemprosesan sama seperti iPhone 6s – iaitu dua kali ganda berbanding iPhone 5s, dan tiga kali ganda kuasa grafik berbanding iPhone 5s. Perkara ini dijayakan dengan menggunakan cip pemprosesan A9 dan juga M9 pada telefon pintar ini.Apple iPhone SE Apple iPhone SE Apple iPhone SE

Kamera juga dilihat lebih baik dari iPhone 5S, mungkin menggunanakan kamera yang sama seperti di iPhone 6S dengan 12 Megapixel serta sokongan Dual-LED Flash, PDAF, rakaman 4K dan sebagainya. Dibahagian hadapan pula hadir dengan 1.2 Megapixel kamera.

Untuk smartphone pertengahan atas ini, Apple turut memperkenalkan kemaskini iOS 9.3 yang tersedia diapasang pada peranti ini. Fungsi lain seperti pengimbas cap jari, sokongan Apple Pay, bateri Li-Po 1642 mAh serta sokongan LTE turut hadir untuk peranti ini.

iPhone-SE-vs-iPhone-5s

Platform : iOS 9.3
Pemproses : Apple A9
CPU : Dual-Core 1.84 GHz Twister
Paparan : 4.0 Inci, 640 x 1136 pixels 4.0 Inci, 640 x 1136 pixels
Memori : 1 GB RAM, 16/64 GB Internal 1 GB RAM
Kamera
12 Megapixel, F2.2 (Kamera Utama)
1.2 Megapixel, F2.4 (Kamera Selfie)
Dual-LED Flash, 4K Recorder
Rangkaian : 4G LTE 4G LTE
Bateri : Li-Po 1642 mAh Li-Po 1560 mAh

iphone-5s-side-1200x1174

Ciri-Ciri

Warna : Space Gray, Silver, Gold, Rose Gold
Bluetooth, Wi-Fi, NFC
Pengimbas Cap Jari
Space Gray, Silver, Gold
Bluetooth, Wi-Fi
Pengimbas Cap Jar

Harga bagi iPhone SE ialah $399 (~RM1619) bagi model 16GB dan $499 (RM2025) bagi model 64GB. Kami galakkan anda pilih model 64GB sekiranya berniat memiliki iPhone SE kerana gambar 12 MP dan video 4K ‘memakan’ banyak ruang storan dalaman iPhone.

Tinjaun kami di laman Apple Malaysia menunjukkan iPhone SE sebagai ‘coming soon’ dan saya jangkakan anda tidak perlu menunggu lama untuk memiliki iPhone SE di Malaysia.

0 2750

three-iphone-sizes1-e1410298754717

Syarikat Apple telah melancarkan gajet terbaru yang dikenali iPhone 6 dan juga iPhone 6 Plus. Keluaran iPhone ini telah memukau mata masyarakat seluruh dunia terhadap gajet baru ini untuk dibeli.

Harga iPhone 6 dan iPhone 6 Plus

iPhone terbaru ini telah dilengkapi dengan teknologi yang lebih canggih dengan dilengkapi cip pemprosesan A8, skrin teknologi Retina HD, saiz yang lebih besar dan memuaskan serta jangka bateri lebih lama berbanding iPhone sebelum ini iaitu iPhone 5s.

iPhone 6 – dijual dengan harga RM 2399 (16gb), RM 2749 (64gb), RM 3149 (128gb)

iPhone 6 Plus – dijual dengan harga RM 2749 (16gb), RM 3149 (64gb), RM 3549 (128gb)

*Harga tersebut adalah jangkaan di Malaysia sahaja.

0 1807

iphone-6s-4

Syarikat Apple dikatakan akan merealisasikan 3 variasi iPhone terbaru pada pertengahan tahun 2015 ini. Daripada ketiga-tiga iPhone terbaru tersebut, ramalan katakan salah satunya ialah iPhone 6C. Dua smartphone terbaru yang akan dikeluarkan selepas iPhone yang baru sahaja keluar di pasaran iaitu iPhone 6 dan iPhone 6 Plus ialah iPhone 6S dan iPhone 6S Plus.

Sementara itu, dipercayai bahawa perusahaan di Cupertino juga akan mengeluarkan model 6C yang dikatakan seperti (iPhone 5C) yang dikeluarkan dengan harga murah sama seperti iPhone 6C yang dibekali dengan layar 4 inci. Demikian laporan yang dikhabarkan dari Arena GSM baru-baru ini.

Khabar selanjutnya menyatakan bahawa ketiga-tiga model iPhone terbaru akan dilengkapi dengan panel LTPS, dari Display Japan dan LG untuk model 6S, serta Sharp untuk iPhone 6C. Selain itu, iPhone 6S dan 6S Plus akan dilengkapi dengan cip A9 Plus RAM LPDDR4 2GB. Sementara iPhone 6C pula dengan cip A8.

Baik iPhone 6S, iPhone 6S Plus mahupun iPhone 6C akan dilengkapi dengan teknologi NFC dan dilapisi Corning Gorilla Glass, Dua model teratas akan dikeluarkan oleh Faxconn Electronics dan Pegatron. Sedangkan versi 6C yang dikatakan dibalut dengan bahan plastik, diproduksikan di Wistron.

Setakat ini, belum lagi ada informasi mengenai tarikh pengeluaran mahupun harga yang akan dijual oleh ketoga-tiga iPhone ini. Namun, jika diselidik, pihak Apple selalunya akan mengeluarkan model terbaru pada bulan September. Marilah sama-sama kita tunggu!

0 2500

Hebatnya Iphone 6 Dan Iphone 6 Plus 

0910_iphone_swap_970-630x420

Apa yang ditunggu-tunggu konsumen akhirnya datang juga. Apple resmi meluncurkan dua versi iPhone terbaru, yakni iPhone 6 dengan layar 4,7 inci dan iPhone 6 Plus yang berlayar 5,5 inci.

“Dua iPhone ini jelas memiliki layar yang lebih besar, tetapi yang lebih penting, keduanya merupakan produk yang menakjubkan dalam setiap hal,” kata CEO Apple Tim Cook saat memperkenalkan kedua produk ini di California, Selasa waktu setempat (Rabu dini hari WIB 10/9) seperti dilansir laman Apple.com.

Dua iPhone terbaru tersebut merupakan smartphone tertipis yang pernah dibuat Apple, dan mengusung chip A8 64 bit yang membuatnya 84 kali lebih cepat dari iPhone pertama.

Selain itu, hal yang terbaru lainnya yang dihadirkan Apple pada dua smartphone tersebut yaitu sensor kamera, yang ditambahkan fitur “focus pixels” untuk mebuat auto fokus lebih halus dan cepat.

Apple juga menambahkan piranti lunak stabilisasi gambar untuk fungsi fotografi dan videografi, yang mampu meminimalisir blur foto akibat getaran tangan.

Selain itu terdapat juga “burst mode” pada kamera depan untuk membuat rangkaian foto selfie dengan cepat, demikian seperti dilansir laman web Usatoday.

Harga iPhone 6 milai dari 199 dolar AS dengan kontrak dua tahun. Harga iPhone 5s turun menjadi 99 dolar AS.

0 1213

iMac dengan paparan Retina: Skrin terbaik dalam kelasnya menjadikannya bernilai harga yang tinggi

DSC_1033-XX-960

Apabila Apple telah mengadakan satu ceramah besar dari minggu lepas, ia adalah mudah untuk menganggapnya sebagai “hari Apple sedunia.” Benar saja, syarikat itu mengumumkan beberapa tablet dinaik taraf, tetapi ia adalah desktop, segala sesuatu, yang mencuri persembahan. Walaupun baru 27-inci iMac dengan paparan Retina mempunyai reka bentuk keseluruhan yang sama seperti Apple sebelumnya all-in-one, ia mengantar dalam 14.7 juta piksel 5K paparan dengan paparan resolusi 5,120 x 2,880. Itulah tujuh kali lebih banyak piksel 1080p, dan 67 peratus lebih daripada apa yang anda akan menemukan bahkan pada panel 4K. Saya tidak membesar-besarkan apabila saya mengatakan tiada apa-apa seperti itu. Seperti itu, Anda akan sulit sekali menemukan 4K semua-dalam-satu, dan sementara itu, di sini adalah mesin yang diperbuat daripada Apple, dengan piksel cukup untuk melihat video 4K pada resolusi penuh, dan masih ada ruang kiri skrin untuk lain barang-barang, seperti Pro papan pemuka Final Cut. Tidak perlu dikatakan, ia adalah di liga – dan harga kelas – yang tersendiri. Mulai dari RM7999, ia lebih mahal daripada all-in-one di pasaran, walaupun orang-orang yang kononnya high-end. ternyata, jika ia jenis kualitas skrin anda harapkan, ini juga mungkin menjadi pilihan anda.

0 1449

Berikut adalah perkara terbaru berkaitan iPhone 5 selepas pengumum Apple pada 12 September 2012 ;

 

1. Nipis dan Ringan – Bentuk iPhone 5 adalah nipis dan ringan dari iPhone sebelum nya.

 

 

2. Peta berbentuk 3D – Pencarian lokasi dlm GPS di iPhone 5 berbentuk 3D.

 

 

 

3. Lebih besar dari iPhone 4s – saiz lebar sama.. cuma lebih tinggi dari iPhone 4s.

 

 

 

4. Panorama image – Gambar yang diambil boleh berbentuk panorama iaitu gambar yang lebar.

 

 

 

 

5. Passbook – passbook ni macam kad loyalti secara mobile dan boleh buat bayaran secara terus dari iphone 5 anda.

 

 

 

6. Alat penyambungan yang kecil – iphone 5 yang nipis, datang sekali bersama connector (alat penyambungan) yg kecil dan nipis. Alat baru ini dinamakan Lightning. Alat penyambungan ini adalah untuk penyambungan iPhone 5 dengan komputer dan untuk pengecaj bateri iphone.

 

2 1671
Photo by Luis Gutierrez, Developer of Super Apps

 

Apple sudah selesai menyiapkan dekorasi berwarna-warni pada bangunan Yerba Buena Center yang terletak di San Francisco, California, United States. Bangunan ini menjadi lokasi untuk program Apple pada 12 September 2012 nanti. Lukisan pada bangunan tinggi ini menjadi petunjuk jelas kepada IPhone 5 baru yang akan diumumkan pada 12 September nanti yang mana IPhone 5 akan berbentuk lebih tinggi dari iphone sebelumnya.

Namun jika diamati pada lukisan pada bangunan ini, kita akan dapat mengesan warna-warna pada lukisan itu menggambarkan ikon-ikon utama apple seperti  Game Center, iTunes, Music atau App Store.

Lihat pada gambaran dibawah ;

ikon Game Center , iTunes dan Music ;

Siputhijau – Xsabaar nak tunggu 12 September 2012. Adakah IPhone 5 sehebat khabar anginnya..

7 2936

1. Apple akan mengumumkan produk terbaru mereka iaitu IPhone 5 pada 12 September 2012 dan akan berada di pasaran US dan UK akan pada 21 September 2012.

 

2. Ada maklumat bocor berkaitan dengan peranti IPhone 5 ni. Video perbandingan iphone 5 dan iphone 4s dibawa ;

 

 

 

3. Cable charger usb dah bertukar baru, cable lama dah tak boleh pakai dah.

 

4. Saiz skrin Iphone 5 ni lain dari iphone 4s. Lebar sama panjang cuma lebih tinggi berbanding iphone 4s. Lebih kurang 4.2 inci.

5. Nama baru untuk iphone 5 akan diumumkan juga pada 12 September 2012.

6. IPhone 5 akan menggunakan processor quad-core. Mungkin akan dinamakan Apple A6. Penggunaan Processor quad-core memberi kelebihan kelajuan pada IPhone 5 ini.

 

Siputhijau – plan nak beli satu lah.. buat koleksi.. hehe.. apa-apa pun,  Lumia 920 tetap dihatiku..

3 1751

Jika pengguna PC atau laptop window, untuk printscreen amat mudah kerana di papan keyboard terus tertera ‘print screen’ tu. Tetapi pengguna Macbook, tiada simbol di keyboard macbook. Apa yg anda perlu ingat adalah shortcut utk print screen.

Berikut adalah shortcut yang perlu anda ingat:

Apple (Command) Key +Shift+3 
Captures entire desktop to a file on the desktop as ‘picture #’ . This option lets you capture the whole screen. If you want just one window on your screen, you will have to edit the picture using image editing software.

Apple (Command) Key +Shift+4 
Allows you to use your mouse to select a specific part of your desktop for capture. This will turn your mouse pointer into a cross, please hold down the mouse button and drag to select the part of the screen you want. When you release the button the screenshot will “snap” that part of the screen. Press ‘Esc’ to release.

Apple (Command) Key +Shift+4 then press Spacebar 
Allows you to select which window to capture.

p/s – Jika x faham untuk menggunakan shortcut tu, boleh tanya kat bawah.. Sharing is caring

Latest Articles

0 194
Rizman dan Nurida selamat bergelar suami isteri hari ini. Pereka fesyen terkenal tanah air, Rizman Nordin menamatkan zaman bujangnya bersama pasangan, Nurida Suraya dalam sebuah...