ASAMBOI

air-asam-boi

Air asam boi ni selalunya jadi rebutan juga di bazaar . Ini kerana air ini agak masam campur manis . Untuk penggemar rasa masam , pasti air ini akan menjadi pilihan. Namun , tak semua orang pakar buat air asam boi . Ada yang rasanya terbaik , ada juga yang kurang mengikut rasa yang sepatutnya .

        CENDOL

Cendol ni biasanya ramai yang makan dalam mangkuk . Tapi untuk bazaar , cendol dimasukkan dalam cawan atau plastik sahaja . Mudah untuk dibawa pulang . Ia juga menjadi tumpuan . Mungkin kerana santan dan gula merah yang digunakan dapat memaniskan tekak

      AIR MATA KUCING

Air mata kucing merupakan air yang jarang dijual di bazaar . Ini kerana air mata kucing ini harus dimasak . Tidak seperti air lain yang hanya di bancuh biasa dan dicampur air gula . Jadi , buat orang yang tidak gemar minum air paip yang sering digunakan untuk membancuh air bazaar , boleh lah mencari air mata kucing kerana ianya adalah air yang telah dimasak .

           TEBU

Air tebu sekarang sudah biasa dijual di dalam botol . Harga RM2.50 sebotol yang bersaiz 500ml . Ramai pelanggan mencari air tebu ini . Air tebu yang lebih baik untuk kesihatan adalah yang belum dicampur ais batu .

 JAMBU

Tidak ramai peniaga yang menjual air jambu bersama asamnya di bazaar . Jika ada peniaga yang menjual air jambu bersama asamnya , pasti tidak menang tangan . Kerana air jambu adalah salah satu jus khasiat pilihan ramai .

KATIRA

Air katira sukar dijumpai selain bulan Ramadhan . Air ini juga agak mahal harganya. Bahan yang digunakan juga bermodal tinggi. Sebungkus RM4 . Harga air katira yang semakin lama semakin meningkat tidak menjadi penghalang para penggemar untuk terus membeli .

KELAPA

Tak semua peniaga menjual air kelapa yang sedap . Kerana itu , apabila pelanggan mendapat target air kelapa yang sedap , pasti gerai itu akan menjadi tumpuan setiap minggu. Harganya juga tidak terlalu mahal dan tidak terlalu murah , hanya berpatutan. Semakin tinggi permintaan , semakin melambung harga. Air kelapa dapat melegakan haus dan menyegarkan tekak . Juga bagus untuk kesihatan .

SOYA

Air soya mempunyai permintaan tinggi tidak kira jual di pasar malam , pasar tani , atau bazar Ramadhan. Oleh kerana ramai yang membeli , ia termasuk dalam senarai air terbaik bazaar. Selain itu , orang yang menjual soya pasti akan turut menjual air soya sejuk atau panas , termask menjual Tau Fu Fa . Air soya juga antara air yang terpaksa dimasak . Jadi tak perlu risau air tak masak jika beli air soya.

TEH BUNGA

Agak bagus jika peniaga ada insiatif untuk menapis bunga sewaktu menuang air kepada pelanggam yang tidak makan bunga. Ini kerana ada pelanggan yang inginj air teh bunga tetapi minta untuk tidak memasukkan bunga. Jika bimbang beli air tak masak , boleh beli air teh bunga kerana ia juga terpaksa dimasak. Kalau tak dimasak , air tak akan menjadi teh bunga. Tak seperti air lain yang boleh dibancuh guna air paip.

BANDUNG

Air bandung yang sedap ada rasa manis, lemak dan berkrim. Walaupun ramai yang menjual bandung cincau di bazaar, ramai juga lebih suka bandung original yang tak perlukan modal untuk tambah cincau atau ais krim soda.

Selasai 10 minuman yang pasti akan menjadi tumpuan pelanggan bazaar . SELAMAT MENCUBA !

 

NO COMMENTS

Leave a Reply

CommentLuv badge