gst

 

KOTA KINABALU: Persatuan Pembina Sabah (SBA) menggesa kerajaan persekutuan untuk menangguhkan pelaksanaan  1 April daripada Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) kerana ramai pelabur di Sabah tidak bersedia dan biasa dengan sistem cukai yang baru. Ia adalah salah satu daripada beberapa resolusi yang diluluskn oleh SBA baru-baru ini semasa mesyuarat agung tahunan (AGM) dan pemilihan ahli jawatankuasa yang baru untuk jangkaan 2015-2016.

Persatuan itu juga menggesa pihak berkuasa yang berkaitan memudahkan prosedur pekerjaan untuk pekerja asing, terutamanya dalam sektor pembinaan dan mengurangkan pekerjaan untuk pekerja asing, terutamanya dalam sektor pembinaan dan mengurangkan levi terhadap pekerja asing. Levi masa ini, menggabungkan dengan yuran lain dalam merekrut pekerja adalah satu bebanan kepada ahli-ahli persatuan, SBA berkata dalam satu kenyataan.

Pemegang jawatan baru pada pilihan raya, Cheong Kwee Min telah dipilih sebagai presiden baru selepas penyandang Choo Kin Min tidak bertanding semula selepas menerajui persatuan itu selama 3 penggal berturut-turut. Seorang lagi ahli jawatankuasa baru iaitu Timbalan Presiden Lou Chi Nam, Kung Ping Kun (naib presiden), setiausaha Elizabeth Chung (slot cina) dan Gerald Goh (slot Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris), Johny Wong (bendahari kehormat), CL Lo (ketua urusan umum), Chui Swee Kong (naib ketua hal ehwal umum), Kebajikan: Ketua Choo Wei Tak (ketua kebajikan), Henry Tsen (ketua naib kebajikan), dan Ralph Chung (ketua rekreasi).

Ahli Majilis adalah Chong Chiung Kyun, Tsen Yi Fern, Chong Kui Kap dan Michael Voon. Pemegang Amanah adalah Choo Kim Min dan Wong Chun Lam.

 

 


    

NO COMMENTS

Leave a Reply

CommentLuv badge