PARSI

65persiancat

Kucing Parsi merupakan jenis kucing yang paling popular di dunia, pada mula kucing ini berasal dari negara Iran pada waktu dulu dikenali sebagai Persia. Namun kini kucing Parsi lebih dikembangkan di negara barat dan telah menjadi penghasil terbesar bagi kucing Parsi.

Karakter : Pendiam, penyayang, tidak terlalu aktif dan setia

Memiliki bentuk fizikal yang agak pendek seperti ukuran kaki, tubuh badan dan muka yang bulat namun beliau memiliki bulu yang panjang dan halus. Terdapat beberapa jenis kucing kacukan terhasil daripada jenis Parsi seperti, Parsi Himalaya, Parsi Peaknose, Parsi Flatnose dan Parsi Medium.

 

Russian Blue

russian-blue-cat-behavior

Kucing ini berasal dari sebuah pelabuhan arkhangelsk di Rusia. Russian Blue adalah jenis kucing berbulu pendek dengan warna bulu abu kebiruan dan mempunyai mata hijau yang cukup menarik.

Karakter : Bijak, penasaran, ramah, pemalu, dan sensitif

Kucing ini dikatakan antara golongan kucing cerdas di dunia. Karakteristik pada kucing ini cukup menarik selain bijak, ia juga mempunyai sifat yang sangat erat dengan pemiliknya. Namun golongan kucing Russian Blue ini sedikit pemalu dengan orang asing yang belum dikenalinya.

 

Kucing Kampung

cat-1046510_1920

Kucing kampung adalah golongan kucing yang sering kita dengar walaupun dikatergorikan sebagai kucing biasa, namun ia mempunyai keistimewaannya tersendiri. Golongan kucing ini kita sering ternampak di tepi jalan, lorong rumah mahupun berjalan dihadapan rumah anda sendiri.

Memiliki sifat yang cukup baik, seperti ingatan yang tajam, berdikari serta fizikal yang kuat. Walaupun kucing ini kelihatan agak liar namun pada dasarnya kucing tersebut mempunyai beberapa kelebihan yang orang lain tidak tahu.

Karakter : Liar, kuat, bertenaga, berdikari dan aktif.

Antara kelebihan lain pada kucing ini adalah mudah dijinakkan dan dijadikan kawan selain menjaga rumah untuk menangkap tikus.

 

 

 

American Shorthair

american-shorthair-cat-breed

American Shorthair adalah dari kacukan european shorthair dan british shorthair. Awalnya kucing ini dikenal dengan nama shorthair, pada tahun 1966 kucing tersebut berubah nama menjadi American Shorthair dan terkenal dengan nama tersebut sehingga kini.

Karakter : Kuat, cergas, ramah, senang bermain.

Memiliki badan yang sedarhana, otot kaki serta cakar yang kuat. Berbulu pendek dan tebal, yang berfungsi untuk keadaan cuaca yang sejuk. Amerian Shorthair adalah salah satu kucing yang memiliki bentuk fizikal yang kuat serta kesihatan tubuh yang baik.

 

Siamese

siamese-cat

Kucing Siam berasal dari Thailand dan salah satu kucing terkenal didunia kerana keunikannya. Sejarah kucing Siam mula dikenal pada kemunculan pertamanya di eropah, di ketika itu diberikan kepada kedutaan besar Inggeris di Thailand pada abad 18.

Karakter : Ramah, suara lembut, cergas, dan lincah.

Mempunyai tubuh ramping, ekor yang panjang dan mata yang berwarna biru. Warna yang dimiliki kucing Siam juga berlainan dengan kucing yang ada.

 

Scotish Fold

scottish-fold-1

Kucing Scotish Fold ini dulunya bernama Flops yang berasal dari Skotland. Keistimewaan kucing ini adalah dibahagian telinga yang terlipat, sehingga Scotish Fold diberi nama kucing yang berwajah burung hantu. Namun golongan kucing ini ada juga yang lahir dengan telinga yang tidak terlipat.

Karakter : Tenang dan senang.

Golongan kucing ini juga memiliki bulu yang pendek dan panjang, berbadan sederhana. Mempunyai bentuk kepala yang bulat, mata yang bulat dan besar, serta kaki dan leher yang pendek.

 

Bengal

21

Kucing ini adalah keturunan ketiga hasil dari kacukan antara kucing American Shorthair dengan Asian Leopard. Asal usul kucing ini berasal dari California Amerika Syarikat. Walaupun kucing Bengal seakan kucing Hutan, namun golongan kucing ini termasuk haiwan yang banyak digemari untuk dijadikan haiwan peliharaan kerana tergolong haiwan yang ramah dan jinak.

Karakter : Aktif dan sangat menyukai air

Ukuran badan yang panjang dan juga otot yang kuat. Kucing bengal memiliki bulu tebal serta halus. Ia termasuk salah satu kucing cergas di dunia.

3 COMMENTS

  1. This is a great post Elizabeth. Academia is strangely seductive but a lot of people I know who are in it are disillusioned. Glad you are doing what you want to do. The Wicker Man is such an awesome cult movie BTW

Leave a Reply

CommentLuv badge