5 Rahsia Tun Dr. Mahathir Kekal Sihat Dan Cergas


Untuk pengatahuan korang bekas pemimpin negara kita iaitu Tun Dr. Mahathir adalah seorang tokoh yang disegani dan berfikiran rakyat beliau berjaya memimpin negara kita dengan aman dan majunya selama 22 tahun. Tun M, yang di lahirkan pada 25 december 1925 ini sebenarnya ada rahsianya yang tersendiri untuk kekal sihat meskipun usianya kini telah mencecah 90 Tahun.

#1 Tidak menghisap rokok

Ramai telah sedia maklum bahawa rokok itu berbahaya untuk kesihatan manusia. Ia bukan sahaja membahayakan diri si perokok sahaja. Malah boleh membahayakan orang sekeliling seperti ahli keluarga dan sebagainya.

Selain membahayakan kesihatan. Rokok juga kini telah di fatwakan haram tau..

#2 Tidak Minum Arak(alkohol)

 

Sebagai seorang muslim. Kita telah maklum bahawa arak itu haram di sisi agama ISLAM. Tetapi tahukah kita bahaya arak dari segi kesihatan? Di bawah ini adalah kesan terhadap Kesihatan bagi yang mengamalkan minum Arak.

  • Penyakit gastrik
  • Penyakit pankreas
  • Ulser peptik
  • Darah tinggi
  • Penyakit jantung
  • Penyakit saraf seperti sawan, kebas, hilang ingatan dan koma

#3 Bersederhana Dalam Pemakanan

 

Seperti apa yang di anjurkan oleh Islam. Nabi Muhammad S.A.W pernah berpesan bahawa “Berhenti Sebelum Kenyang”.

Maksud bersederhana ini sebenarnya tidaklah terhad kepada bilangan kuantiti yang kita ambil, tetapi kualiti makanan tersebut perlulah turut di ambil berat.

 #4 Pengambilan Multivitamin

 

Ada banyak sebab mengapa multivitamin baik untuk di amalkan bagi setiap orang. Dan salah satu rahsia Tun Dr. Mahathir menjaga kesihatannya adalah dengan mengamalkan Multivitamin jenama “Shaklee”. Wow.. Tun M pun makan shaklee

#5 Tidur Mencukupi

 

Sebagai manusia biasa, kita di sarankan untuk tidur mencukupi setiap hari. Kajian menunjukkan bahawa, orang yang tidak cukup tidur lebih berisiko mendapat penyakit.

NO COMMENTS

Leave a Reply

CommentLuv badge