Tidak dinafikan bahawa melancong merupakan aktiviti yang disukai ramai. Malah, ramai yang sanggup menghabiskan wang yang banyak semata-mata untuk mendapatkan tempat perlancongan yang sempurna. Apabila tibanya musim cuti persekolahan, tempat perlancongan mesti dipenuhi dengan orang ramai.

Tetapi dalam sebab tertentu, melancong di tempat yang tidak diketahui ramai mempunyai tarikan menarik yang luar biasa. Sudah tentunya ramai yang teruja apabila melancong di tempat yang seolah olah anda sahaja yang merupakan pelancong di sana.

Sudah tentu tempat perlancongan yang menarik dan terkenal seperti Paris, Tokyo, London, Hawaii merupakan tarikan utama pelancong di seluruh negara. Tetapi ramai yang tidak tahu bahawa selain daripada tempat-tempat yang menarik ini, terdapat destinasi perlancongan lain yang dapat memukau mata anda. Antaranya ialah..

1. Koh Lanta, Thailand

Ko-Lanta-Phi-phi-Island-Krabi-ProvinceThailand-11 KohLanta2

Walaupun Thailand bukan tempat perlancongan yang tidak diketahui ramai lagi, namun di sini terdapat beberapa tempat yang pasti mempunyai kurang pelancong, tidak seperti di Phuket yang sememangnya merupakan daya tarikan pelancong. Tempat ini sangat susuai kepada pelancong “backpaker” yang singgah sementara untuk menikmati suasana yang tenang dan indah. Tempat ini juga  sesuai kepada pasangan yang ingin menikmati suasana yang romantis.

Tempat penginapan: Crown Lanta Resort

2. Las Pozas, Xilitla, Mexico

Las-Pozas-Xilitla11 pozas

Walaupun Xilitla tidak dianggap sebagai “off the beaten path” kepada warga Mexico, tetapi ia merupakan satu destinasi unik dan akan membuat percutian anda tidak dapat dilupakan. Di bandar ini, anda akan mendapati satu tempat bernama Las Pozas, iaitu taman yang dibina sebagai “eden surrealist” di tengah-tengah hutan. Dibina oleh bangsawan british yang aneh, Edward James, taman ini menjadi taman permainan beliau di mana beliau membina “istana” yang dilengkapi puluhan patung surrealist pada tahun 1960-an. Ia dikelilingi oleh tangga spiral yang membawa kepada pelbagai tempat, air terjun, dan Cenotes. Xilitla adalah tempat yang sempurna dan benar-benar akan menarik perhatian anda. Apabila anda selesai menerokai taman, anda boleh berkunjung ke pasar atau local markets dan restoran tempatan di bandar sebelum anda kembali ke hotel James.

Tempat Penginapan: Posada El Castillo 

3. Palawan, Philipines

1413967486137_wps_6_BR6YN7_Split_level_of_sno Ko-Lanta-Phi-phi-Island-Krabi-ProvinceThailand-11

Terletak di bahagian paling barat di Palawan, Filipina, anda akan mendapat gabungan landskap yang menakjubkan, pantai yang bersih dan penuh dengan kehidupan marin yang eksotik. Oleh kerana terdapat begitu banyak benda untuk dilihat di sini, cara terbaik untuk mendapatkankan yang terbaik di Palawan ialah dengan Tao Expeditions. Dalam ekspedisi unik ini, anda boleh menerokai keindahan Palawan dalam cara yang anda tidak akan merasai di mana mana tempat perlancongan lain. Pada siang hari, anda akan melawat kampung-kampung kecil atau bersnorkel di beberapa terumbu terbaik di Palawan sebagai membuat jalan anda ke pulau kecil di hadapan. Tao berlaku selama lima hari empat malam dan anda boleh memlilih sama ada ingin menjadikannya sebagai pihak swasta ataupun menyertai orang lain dari seluruh dunia dengan ekspedisi kumpulan terbuka mereka.

4. Koh Rong, Cambodia

wpid2383-IMG_3928 song-sai-resort-overview

Kuil-kuil Angkor Wat adalah tempat yang mesti dilawati di sini. Kemboja juga mempunyai rahsia pantai yang cantik yang dikenali sebagai Koh Rong. Walaupun ia mudah diakses melalui feri, berpuluh-puluh pelancong yang datang dan pergi setiap hari, pulau ini menyegarkan seolah-olah anda hilang dalam masa ( kecuali wifi , yang telah menyelinap di sini, sudah tentu)

Tiada jalan raya, yang bermaksud semua barang-barang yang datang dari tanah besar perlu ditarik ke atas dan ke bawah pantai oleh kerbau . Beberapa penduduk tempatan yang tinggal di sini, yang sudah tentunya bukan seperti dalam filem. Penduduk tempatan mengatakan bahawa pulau ini tidak akan kelihatan sama dalam tempoh lima atau sepuluh tahun akan datang, jadi lebih baik jika anda merancang untuk pergi tidak lama lagi sebelum pusat peranginan utama bergerak!

Tempat penginapan: Bongs Guesthouse

5. Cartagena, columbia

Atardecer_en_Cartagena_de_Indias_desde_La_Popa. Cartagena-Colombia

Merupakan sebuah bandar impian yang menarik dan mempunyai seni bina kolonial Sepanyol dan dipenuhi biru Caribean. Dengan seni yang cantik, dan tempat kediaman yang aman sejahtera, bandar ini telah memukau setiap pelancong yang datang. Cartagena telah berjaya memelihara warisan dahulu dan pada masa yang sama menjaga keduniaan yang moden. Di sini, anda boleh menghabiskan hari anda bersantai di tepi pantai, atau mengembara dan berjalan di jalan-jalan yang bewarna-warni.

Tempat penginapan: Amanda Hotel Boutique

 


 

Owner inter4web.com. Online Businessman.

NO COMMENTS

Leave a Reply

CommentLuv badge