turunkan-berat-badan-dengan-cara-ini

Ingin saya kongsikan jika anda dalam proses diet atau ingin kurus, elakkan 10 makanan ini. Bagi anda yang sedang berusaha untuk menurunkan berat badan, mungkin pantang-pantang inilah yang anda langgar lalu membuatkan lemak-lemak degil susah untuk turun.

Antara 10 makanan ini, ada yang memang logik untuk anda tinggalkan langsung 100% dan ada juga yang boleh dimakan sebulan sekali atau semasa cheat day.

Anda boleh kongsikan tips ini kepada kawan-kawan anda yang sedang berusaha menurunkan berat badan.

 

Goreng Pisang

pisang-goreng_682

Kenapa anda dilarang makan goreng pisang? Goreng pisang sering dijadikan makanan diwaktu petang kerana dijual disana sini. Biasanya minyak yang digunakan sudah berulang kali digunakan. Ini dapat menambahkan lemak jahat di badan anda.Mulai hari ini, elakkan membungkus goreng pisang.

 

Mee Segera

mee-segera

Walaupun mee segera merupakan produk kebanggaan Malaysia, terutama perisa kari, mee maggie mengambil masa yang lama untuk dihadamkan dan mempunyai bahan kimia yang mengancam kesihatan.

 

Minuman 3 in 1

1412769128227933

Elakkan menyentuh minuman 3 in 1 dalam proses ingin kurus. Hanya minum air kosong 4 hingga 5 liter sehari untuk menerunkan berat badan mudah. 3 in 1 mempunyai kandungan gula yang tinggi. Kajian menunjukkan mereka yang minum 3 in 1 yang banyak lebih berisiko gemuk dan kencing manis.

 

Kulit Ayam

bahaya-makan-kulit-ayam

Kulit ayam merupakan lemak tepu. Lemak tepu sangat sukar untuk dihapuskan. Amalkan membuang kulit ayam setiap kali anda ingin makan daging ayam.

 

Sup Daging

sup-daging

Sup daging berkalori tinggi, anda harus berpantang mengambil daging merah kerana ia sukar dihadam. Anda digalakkan mengambil protien putih iaitu ikan dan ayam. Jangan minum sup kerana ia mengandungi banyak garam.

 

Durian

shutterstock_147654257

Kenapa anda dilarang mengambil durian ketika anda ingin kurus? Ini kerana seulas durian bersamaan 150 kalori. Untuk menghapuskan kalori tersebut anda harus berlari sejauh 1.5km.

 

Kek dan Biskut

maxresdefault

Elakkan kek dan biskut kerana ia manis dan mempunyai banyak transfat. Semua makanan bakeri mempunyai jumlah transfat/lemak jahat yang boleh menyebabkan sakit jantung dan kolesterol.

 

Coklat

200105-omag-chocolate-bar-600x411

Coklat mempunyai kalori dan gula yang tinggi. Ramai yang berkata, coklat makanan yang boleh dimakan ketika period bagi mengelakkan senggugut tetapi itu salah sama sekali. Jangan kerana senggugut lemak anda bertambah.

 

Sekian info saya kali ini. Amalkan pemakanan yang sihat untuk hidup yang cerdas.

Owner inter4web.com. Online Businessman.

NO COMMENTS

Leave a Reply

CommentLuv badge