Tags Posts tagged with "thailand"

thailand

Masakan Thai memang sukar untuk ditolak lebih – lebih lagi bagi mereka yang sukakan masakan pedas. Kalau nak diikutkan sudah banyak restoran masakan Thai di Lembah Klang ini seperti, Absolute Thai, Amarin, Sri Ayutthaya dan Boat Noodle yang sememangnya diketahui ramai. Tapi terdapat beberapa restoran masakan Thai  yang perlu dicuba jika anda peminat masakan Thai. Jom kita tengok restoran masakan Thai yang terkenal di Kuala Lumpur

 

  1. Street Thai

streat-003

Konsep disini sedikit berbeza kerana menggunakan gerai kecil untuk menjual makanan. Setiap gerai dijaga oleh chef yang didatangkan khas dari Thailand. Fried chicken wings dan braised beef noodle disini agak istimewa. Dibuka setiap hari dari 11.30 pagi hingga 10 malam, bertempat di jalan universiti, seksyen 13, 46200 Petaling Jaya, Selangor.

 

  1. Bangkok Beat Bistro

bangkok-beat-bistro-empire-subang-thai-restaurant1

Beroperasi sejak 2012, Bangkok Beat Bistro bukan sahaja menghidangkan makanan Thai malah beberapa makanan tempatan juga. Pastikan tidak ketinggalan untuk mencuba green curry dan spicy papaya with soft-shell crab disini. Bertempat di Empire shopping Gallery, jalan SS 16/1, SS 16, Subang Jaya, 47500 Selangor. Waktu beroperasi pada 10 pagi hingga 9.30 malam dan dibuka setiap hari.

 

  1. Bangkok House Restaurant

restaurant-exterior-and

Setiap menu diberi pilihan saiz sama ada anda mahukan saiz kecil, sederhana, atau besar. Restoran yang diuruskan sebuah keluarga ni juga menyediakan set berbuka puasa setiap tahun untuk pelanggan yang beragama Islam. Terdapat beberapa cawangan di sekitar Lembah Klang dan waktu beroperasi pada 11 pagi hingga 11 malam. Dibuka setiap hari.

 

  1. Little Rara Thai Noodle

thai-noddle-house

Suasana kedai ini pasti akan membuatkan anda merasakan seolah – olah sedang berada di Thailand menikmati street food. Anda juga patut mencuba daging/kambing bakar dan tomyam talay disini. Bertempat di jalan kia peng, 50450 Kuala Lumpur, beroperasi 5 petang hingga 12 malam, isni hingga sabtu.

 

 

 

  1. Mango chili

16499349906_ac0f924df5_b

Dekorasi dikedai ini kelihatan ringkas tetapi boleh menimbulkan rasa ceria dan lively. Selain tomyam dan padthai, deep fried shrimp cake, dan green mango salad juga perlu anda cuba disini. Lokasi GF nexus, bangsar south city, no.7 jalan kerinchi, 59200 Kuala Lumpur. Beroperasi 10 pagi hingga 10 malam dibuka setiap hari.

0 5398

Melancong ke luar negara menjadi impian untuk semua orang, tapi masalahnya adalah kewangan betul tak ? Jadi Admin memilih Thailand kerana dengan pemandangan alamnya yang memukau selalu menjadi daya tarik tersendiri di hati para travelers, lagi pun kerana nilai mata wang hampir sama tetapi kegunaan wangnya lebih murah di sesetengah kawasan.

Thailand juga mempunyai tempat pelancongan yang berbeza dari Malaysia dari segi budaya. Selain itu, tiket penerbangan juga tidak lah begitu mahal. Admin akan list kan tempat percutian yang korang boleh melakukan pelbagai aktiviti selain daripada Shopping. Kalau nak shopping KL pun ada, downtown uptown banyak lagi murah. Betul tak ? jom tgk Tempat Pelancongan Murah dan Menarik Di Thailand..

1. KO SAMUI


pulau-koh-samui-thailand
Ko Samui adalah sebuah pulau yang terletak di Teluk Thailand. Ianya menjadi pilihan pelancong kerana kecantikan pulaunya. Kalau nak pergi ke pulau ni you all boleh pilih samada nak menaiki bot atau kapal terbang. Koh Samui terkenal dengan keindahan pantai dan pulaunya. Lautnya tenang dan mendamaikan hati.
Ada banyak juga tempat menarik sepanjang perjalanan, air terjun, trek gajah dan tiger and sea lion show.

Dapatkan hotel-hotel murah di Koh Samui melalui Agoda Siputhijau.com sehingga 65% diskaun. Klik disini

2. PHUKET



Phuket juga terkenal dengan nama ‘mutiara dari Selatan’. Apabila anda sampai ke sini, anda perlu melawat restoran-restoran yang terdapat di sekitar Phuket yang disajikan dengan pilihan makanan yang terbaik dari masakan Thailand. Dari segi geologi, Phuket merupakan pulau terbesar di Thailand dan mungkin yang paling terkenal. Ia adalah destinasi popular untuk pelancong kerana mempunyai banyak resort mewah, pantai yang indah, bar, restoran, dan pelbagai aktiviti.

3. KRABI



Krabi di Thailand juga merupakan antara tempat percutian pilihan ramai walaupun agak mahal berbanding tempat-tempat lain di Thailand. Pulau Krabi yang sememangnya cantik, memang sesuai untuk dijadikan tempat untuk mencari ketenangan.  Tempat ini merupakan tempat yang sangat indah untuk dikunjungi.

Ada lebih 623 hotel yang menawarkan diskaun hebat. Klik disini sekarang untuk mendapatkan diskaun hebat ini.

4. Pattaya



Ada banyak tempat yang boleh dinikmati di Thailand terutamanya di Pattaya, yang merupakan salah satu tempat percutian yang popular di negara tersebut. Beberapa tempat yang menarik di Pattaya antaranya Nong Nooch, Floating Market, Dinasour Land, Teddy Land, Budha Mountain dan pelbagai lagi. Pantai di Pattaya juga tidak kurang cantiknya.

Hotel-hotel di Pattaya mmg perlu di booking lebih awal, jika tidak anda akan di cekek nanti.. booking sekarang di sini.. 

 

5. Hatyai


Hatyai merupakan bandar terbesar di daerah Songkla, apa yang berbezakan Hatyai dengan yang lain ? tidak banyak sebenarnya, Hatyai sama seperti Krabi tetapi lebih kepada kebudayaan dan tempat keagamaan. Antara tempat yang jadi tarikan adalah Hatyai Floating Market, Hatyai Municipal Park, Hatyai Cable Car, Wat Hat Yai Nai, Hatyai Ice Dome, Muziam 3D dan banyak lagi.

Dapatkan hotel-hotel di Hatyai dengan diskaun menarik.. murah berbanding anda walking terjah terus.. booking sekarang..

 

0 779

Pulau Samui di Thailand, Pulau ini mempunyai keluasan 228.7 km² dan jumlah penduduk lebih daripada 50,000 orang pada tahun 2008. Pulau ini sangat terkenal dengan keindahan pantainya, air laut dan pasir pantainya yang cantik berjaya menarik pelancong ke pulau ini. Selain itu, Pulau ini adalah pulau ketiga terbesar di Thailand.

Pulau Samui ini sangat ringkas, tetapi mempunyai pelbagai kemudahan dan juga aktivit yang menarik, nak pergi pulau Samui ni you all boleh manaiki bot ataupun kapal terbang, class kan jahh..



Ada pelbagai Aktiviti disediakan, tetapi yang menarik minat Admin adalah Buggy Jumping dia, kepada pengemar buggy jampping ataupun kepada sesiapa yang suka menaikan adrenaline levels sampai jantung nak meletup korang boleh datang ke sini.

Bayangkan korang terjun dari atas, memang free falling lepas tu terus masuk dalam kolam renang yang besar dan dalam. Itulah perbezaan Samui Bunggy jump daripada Buggy jump yang lain,



Fact

Mereka kata Buggy Jumping ini adalah yang termurah boleh di dapati di dunia. Lompatan berharga 1,5000 baht jika di tukarkan RM150 jugak la, tak la murah mana, tapi kata Mark korang akan diberikan discount.  Siap ada jual DVD dengan harga 200 baht 20 ringgit Malaysia dan T-shirt 350 bhat RM 35.

Dengan keseronakan Buggy Jumpping Samui ni, mereka mengagarkan hampir 50 ribu pelanggang yang datang upada setiap tahun. Dengan Crane yang setinggi 50m dan terjun ke dalam kolam renang yang terdalam di Southern Thailand dengan kedalaman 3.5 meters


Video ini untuk memberi cabaran, tengok dulu camne kan.

 

Jadi kalau sesiapa yang meminati cabaran cabaran lasak ni korang boleh datang dan cuma, tapi sebelum ke sana try la Buggy Jumping dekat Malaysia ni dulu ada ja..

Untuk membakar lagi, paling muda yang pernah try buggy jumping dekat sini berumur 13 dan paling tua 71. Perghtt cayaa la, tapi sebelum try tu make sure korang tak ada apa apa sebarang peyakit dan selamat.

Dapatkan diskaun sehingga 60% hotel-hotel di sekitar pulau Samui. Klik disini

10 1502

Perlawanan Separuh akhir Malaysia u21 vs Thailand u21 pada kejohanan Vietnam Newspaper Cup 2012 akan berlangsung pada 19 Oktober 2012 . Malaysia menduduki tempat teratas kumpulan B apabila menang menentang Sydney FC u21 4-2 dan seterusnya akan menentang Thailand u21 yang berada dikedudukan kedua kumpulan A.  Pasukan Malaysia u21 dijangka mudah untuk ke final jika mampu menewaskan Thailand u21, namun Thailand u21 pasti akan memberi tentangan hebat kepada pasukan harimau muda kita.

 

Separuh Akhir Vietnam Newspaper Cup 2012
Malaysia u21 vs Thailand u21
19 Oktober 2012
4.30 petang

Maaf, link streaming memang tidak ada walaupun dari website channel tv vietnam. Boleh ikuti keputusan terus dari website siputhijau.com utk keputusan terkini.
Siputhijau.com akan siarkan video keputusan perlawanan pada jam 8 mlm nanti.

Keputusan terkini:

Malaysia u21 1 – 0 Thailand u21

Syahrul Azwari 54′

TAHNIAH MALAYSIA U21 !!!
JUMPA ANDA DI FINAL

Rentetan Perlawanan tadi:

 

  • RT @OKS_HARIMAUMUDA: Tahniah kepada semua pegawai dan pemain U21 Malaysia. Kejayaan membanggakan dengan semangat juang serta berpasukan …
  • @luqman_apih belum tentu, kami akan update.
  • Perlawanan akhir Piala Newspaper akan berlangsung pada hari Ahad jam 7 mlm. Ikuti kami untuk perkembangan terkini #HarimauMuda di Vietnam.
  • @M_KOP final hari ahad
  • Perlawanan separuh akhir seterusnya pada jam 7 malam: Vietnam Youth Newspaper vs Sydney FC. #PialaNewspaper
  • Kapten, Irfan Fazail dinamakan Man of The Match! #PialaNewspaper
  • RT @IanGriffiths67: WELL DONE Malaysia U21 = in Newspaper Cup final after 1-0 win v Thailand U21. A superb #HarimauMuda effort – Syahrul …
  • MASA TAMAT: Harimau Muda 1-0 Thailand B21. Malaysia mara ke FINAL Piala Newspaper buat pertama kalinya. TAHNIAH!!
  • 90′ Mohd Raphi masuk menggantikan Thamil Arasu.
  • 89′ Nurridzuan dilayangkan kad kuning.
  • Tinggal lebih kurang 3 minit lagi! Harimau masih mendahului 1-0 ke atas Thailand.
  • 85′ Sepakan percuma untuk Harimau Muda selepas Hazwan dijatuhkan.
  • @shahrulhambali seperti merbahaya tetapi tidak sangat.
  • 80′ Peluang yang baik dari Irfan Fazail tetapi tidak menepati sasaran.
  • RT @IanGriffiths67: 80′ Malaysia U21 1-0 Thailand in the Newspaper Cup semis:#HarimauMuda 10 minutes away from the final. Not long now.
  • Nurridzuan Abu Hassan kini berusia 20 tahun dan merupakan antara pemain muda Malaysia yang semakin meningkat. #KebanggaanPerak.
  • 78′ Harimau Muda hilang fokus seketika. Percubaan berbahaya dari Thailand hampir menembusi gawang gol Harimau Muda.
  • 77′ Adam dikasari. Sedang menerima rawatan di padang sekarang.
  • 75′ Peluang yang baik oleh Nurridzuan di hadapan gol namun tendangannya terlalu kuat melencong ke atas gawang gol.
  • Harimau Muda melakukan asakan bertubi tubi di pertahanan Thailand.
  • 74′ Nazirul Naim membuat hantaran kepada Thamil dari kiri namun tandukan Thamil tersasar ke atas gawang gol.
  • Sepakan percuma Thailand mudah ditangkap oleh Izham Tarmizi.
  • Sepakan percuma Thailand. http://t.co/lJVGP4fn
  • 71′ Sepakan percuma untuk Thailand. Posisi berbaya.
  • @thisisTegot tiada live stream hanya live tweet.
  • 69′ Hazwan mengambil kesempatan dari kesilapan Thailand, menuju ke arah gol dengan pantas namun tendangannya juga tersasar!
  • 68′ Percubaan yang baik dari Saarvindran. Tersasar ke kiri gawang gol.
  • RT @IanGriffiths67: For those asking, I believe Nazmi Faiz isn’t with Malaysia U21 because it was too long a break for him to be away fr …
  • Peluang yang baik untuk Hazwan tetapi linesman mengangkat bendera menandakan ofsaid walaupun tidak ofsaid. Membangkitkan kemarahan OKS.
  • Syahrul Azwari telah menjaringkan tiga gol dalam kejohanan Piala Newspaper setakat ini.
  • 64′ Thamil Arasu membawa bola dari tengah cuba merembat namun tersasar ke kiri gol.
  • RT @MalaysiaSoccer: Walaupun tak nampak gol tu, rakyat Malaysia tetap jerit gol! Inilah semangat rakyat Malaysia yang sukar dicarik ganti.
  • 61′ Syahrul Azwari cedera dan tidak dapat terus beraksi. Nurridzuan masuk menggantikannya.
  • #HarimauMuda kini di hadapan 1-0 atas Thailand B21 hasil jaringan Syahrul Azwari dalam#NewspaperCup. Gol ketiga anak buah Kelantan ini.
  • RT @IanGriffiths67: GOAL 54′ Malaysia U21 1-0 Thailand U21 in Newspaper Cup semi-final. Syahrul Azwari with the goal for #HarimauMuda
  • 53′ Harimau Muda 1-0 Thailand B21. Syahrul Azwari
  • Hantaran lintang yang cantik dari Hazwan Bakri kepada Syahrul Azwari yang tidak mengambil banyak masa untuk merembat masuk gol.
  • GOOLLLLLL! Harimau Muda 1-0 Thailand B21. Jaringan oleh Syahrul Azwari
  • 53′ Thamil Arasu dilayangkan kad kuning.
  • 51′ Sepakan percuma Thailand ditanduk keluar oleh Nazirul Naim. Tendangan sudut oleh Thailand tidak berhasil.
  • Mengikut sejarah, Thailand sering menguasai bolasepak rantau Asia Tenggara dan kini di tangga 139. Malaysia di tangga 162 dengan Singapura.
  • Sekali lagi hantaran Irfan Fazail tidak berjaya. Sampai ke kaki pemain Thailand.
  • Peluang yang baik untuk Harimau Muda bermulanya babak kedua tadi. Namun hantaran Irfan Fazail untuk Thamil terkena pertahanan Thailand.
  • Separuh masa kedua Harimau Muda vs Thailand B21 bermula!
  • @fareezul89 tiada live atau streaming hanya live tweet.
  • @fahmizahari tiada live streaming hanya live tweet. Perlawanan berlangsung di Vietnam.
  • @AmirizdwanTaj24 nampaknya sudah mencapai 1000 followers. Tahniah!
  • Harimau Muda bersedia untuk separuh masa kedua. http://t.co/GHPFwSim
  • #bolasepak #sukan Nani ingin tewaskan Stoke: Pemain sayap Manchester United Nani memberikan amaran kepada rakan … http://t.co/al5WYDCH
  • RT @AmirizdwanTaj24: Mengikut kajian.. Pasukan yg memakai jersi merah lebh berjaya dari warna laen.. #fakta
  • Berlainan dari stadium lain yang dihadiri ESPNSTAR.my, Stadium Pleiku lebih memilih untuk memainkan lagu dari Westlife dan Backstreet Boys.
  • Harimau Muda lebih menyerlah di separuh masa pertama. Peluang yang diterima oleh Thailand terjadi kerana kesilapan pemain Harimau sendiri.
  • RT @IanGriffiths67: HALF-TIME: Malaysia U21 0-0 Thailand U21 in Newspaper Cup semi-final. Hard-fought match with #HarimauMuda having the …
  • Hiburan separuh masa Piala Newspaper Harimau Muda lwn Thailand. Video dan laporan Gangnam #HarimauMuda style di http://t.co/PDM9ZAGi
  • HT: Harimau Muda 0-0 Thailand B21 #PialaNewspaper
  • 1 minit masa tambahan separuh masa pertama.
  • @OKS_HARIMAUMUDA tidak berpuas hati dengan pengadil apabila Thamil sekali lagi dijatuhkan dalam kotak penalti dan tiada penalti diberi
  • @iwanmay2 belum ditetapkan tapi kami akan update.
  • 42′ Chatchai Thatep membuat rembatan dari jauh tetapi tersasar ke kanan gol.
  • Tendangan sudut Thailand ditendang keluar pertahanan Harimau Muda.
  • 40′ Tendangan sudut untuk Thailand.
  • 38′ Sepakan percuma Thailand melantun di dalam kotak penalti dan tersasar ke kiri gol.
  • Thailand kelihatan lebih bergantung kepada serangan balas. Harimau Muda perlu berhati-hati.
  • Harimau Muda lebih mengawal perlawanan setakat ini namun percubaan demi percubaan masih belum menembusi gawang gol Thailand.
  • RT @IanGriffiths67: 35′ Malaysia U21 0-0 Thailand U21 in Newspaper Cup semi-final. A tough game but #HarimauMuda dominant. Thailand dang …
  • 35′ Ariff Farhan cuba merembat dari jarak jauh namun terkena pertahanan Thailand.
  • @akhiabu hari ini jam 7.

Latest Articles

0 291
Masakan Thai memang sukar untuk ditolak lebih – lebih lagi bagi mereka yang sukakan masakan pedas. Kalau nak diikutkan sudah banyak restoran masakan Thai...