Tags Posts tagged with "Senaman"

Senaman

0 964

Senaman adalah asas untuk orang yang inginkan kesihatan tubuh badan . Ia juga sering dilakukan oleh orang yang ingin mengurangkan berat badan. Namun tidak ramai yang ingin bersenam atas faktor malas dan berasa penat. Namun anda harus tahu , selain diet , senaman juga adalah perkara harian yang WAJIB dilakukan untuk kekal sihat bertenaga.

Bagi mereka yang malas bersenam , di sini saya sertakan tips senaman paling mudah dan “rare”. Anda pasti akan melakukannya sebagai rutin harian.

Parking kereta jauh

senaman-paling-mudah-dan-rare

Jika kita keluar ke shopping mall , atau ke majlis , parking di kawasan yang agak jauh. Ini kerana berjalan juga salah satu senaman yang sihat. Jadi, kurangkan masa anda mencari parking yang berdekatan pintu masuk.

Naik turun tangga 

senaman-paling-mudah-dan-rare-2

Jika rumah kita di tingkat yang tinggi , cuba amalkan tekan lift separuh dari tingkat rumah. Lagi separuh cubalah naik tangga. Amalkan setiap hari. Pasti dalam tak sedar kita dah pun membakar sebanyak 5 kalori.

 

Kemas rumah 

senaman-paling-mudah-dan-rare-3

Dalam duduk diam di rumah , cubalah bangun dan kemas rumah. Boleh membasuh baju , mop lantai , cuci pinggan mangkuk, lipat baju, sapu sampah. Aktiviti kemas rumah ini boleh mengeluarkan peluh dalam masa yang sama mmembakar kalori. Selain tu , rumah juga kemas dan cantik . Kan tak rugi bersenam dengan cara ni 🙂

 

 

Window shopping

senaman-paling-mudah-dan-rare-5

Perempuan memang suka aktiviti ni . So , tiap kali window shopping, pusing satu mall . Biar kaki lenguh , peluh keluar , anda sihat. Berjalan kan satu senaman.

 

Beriadah di taman 

senaman-paling-mudah-dan-rare3
Hujung minggu jangan terperap di rumah. Bawa anak bersiar-siar. Boleh ke Taman Tasik Titiwangsa, Taman Tasik Shah Alam , Taman Layang-layang dan banyak lagi. Boleh menaiki basikal , berjalan tengok keindahan tasik dan taman permainan. Selain boleh eratkan silaturahim , peluh pun keluar juga.

 

Berenang / gym

senaman-paling-mudah-dan-rare-4

Tahukah anda bahawa berenang adalah senaman yang baik kerana kita menggerakkan keseluruhan anggota badan? Rugilah kalau tinggal di apartment yang menyediakan gym atau kolam renang tetapi tak menggunakannya . Maintainance bayar dengan kadar yanga gak tinggi setiap bulan. Jadi, jangan lepaskan peluang bersenam di kawasan yang hanya berada di bawah rumah.

 

Itu lah  tips senaman paling mudah yang boleh kita amalkan dan tidak memerlukan modal pun. Kalau ada sapa-sapa yang nak tambah pun boleh. Benda ni mungkin nampak simple tapi BESAR impaknya. Jadi, jangan beralasan lagi untuk bersenam. Jagalah kesihatan kita bersama dalam jangka masa yang panjang. Health is wealth!

Selamat bersenam!

0 21290

Hari ini kami akan membincangkan mengenai senaman cardio manakah yang lebih baik dalam membakar kalori dan memberi stamina pada masa yang sama.

Berbasikal adalah satu senaman cardio, ianya sama seperti jogging, kick boxing dah sebagainya. Ianya membantu membakar lemak dan kalori didalam badan melalui senaman kaki. Kepada mereka yang selalu berjogging dan tidak pernah cuba senaman berbasikal ini pasti akan merasakan kejanggalan ketika mengayuh, apentah lagi mengayuh dalam masa lebih dari 20 dan 30 minit. Berbasikal bukanlah sesuatu yang sukar, anda boleh berbasikal di kawasan outdoor mahupun indoor menggunakan indoor cycling bike, anda hanya perlu mengayuh pedal menggunakan kaki dan cuba mengawal kestabilan anda dan juga kelajuan anda, sudah pasti, lagi laju kayuhan anda, lg banyak kalori yang dibakar.

Banyak fakta dan kajian di seluruh dunia setuju bahawa berbasikal bakar lebih banyak kalori dan lebih selamat sekiranya dibandingkan dengan berjogging. Mungkin kerana berjogging mampu menyebabkan muscle soreness kerana ketika berlari laju, apabila anda hilang kawalan bernafas, badan anda akan mula penat dan anda akan mula hilang imbangan, ketika itu anda akan hilang kelajuan dan lutut anda akan mendapat tekanan kerana speed yang jatuh secara tiba-tiba. Apabila hilang kelajuan, anda pasti ingin mula mendapatkan kelajuan kembali, disitu anda akan hilang stamina dan tenaga kerana anda perlu force kaki anda untuk berganjak. Dan berlari juga mampu memberi masalah kepada lutut anda. Tidak seperti berbasikal, apabila anda kayuh, roda itu akan mula berputar dan anda hanya perlu memberi sedikit tekanan pada kaki untuk membuat roda itu terus berputar. Jadi tiada banyak tekanan fizikal yang negative pada berbasikal.

Jogging pula bukanlah seteruk mana, untuk golongan muda, jogging menjadi antara pilihan yang tepat kerana jogging memerlukan fizikal dan mental yang kuat. Sekiranya fizikal anda kuat tetapi mental anda lemah, anda tidak akan mampu untuk sampai ke garisan penamat. Berbasikal pula adalah lebih disarankan kepada golongan yang lebih tua kerana pada golongan tua, jogging bukan sesuatu yang baik kerana ia mampu memberi masalah yang lain serta keretakan pada lutut kerana disebabkan hentakan setiap langkah yang dilakukan. Kerana itu berbasikal lebih disarankan kepada golongan yang lebih berumur kerana berbasikal tidak mempunyai impact seperti jogging. Tetapi…… pada golongan tua, pendapat saya sebaiknya berbasikal menggunakan Indoor Cycling Bike kerana anda tidak perlu risau sekiranya anda akan terjatuh dari basikal apabila sudah penat.

Okay, seteruskan kita akan ceritakan mengenai HIIT, iaitu High Intensity Interval Training. Pada mereka yang tidak tahu mengenai HIIT ini, saya akan menghurai apakah sebenarnya HIIT. HIIT ini adalah satu program training yang amat susah dan memenatkan, tetapi, setiap keburukan pasti ada kebaikan. Kebaikan melakukan HIIT ini ialah ia membakar kalori lebih banyak (could be double) dari senaman biasa. HIIT ini biasanya digunakan oleh trainer apabila client mereka sudah mula biasa dengan normal exercise. HIIT ini boleh dilakukan dengan berbasikal, ataupun jogging, tetapi ramai trainer yang menggunakan dengan berbasikal kerana pembakaran lemaknya lebih cepat dan keupayaan untuk menghabiskan set-set ini lebih mudah berbanding dengan jogging. Pada pendapat saya, lakukan HIIT dengan berbasikal kerana anda akan lebih mudah menghabiskan set-set yang ditetapkan. No Excuses! 

Jadi, macam mana kiraan untuk HIIT ini untuk beginner?

  1. Lakukan warm up iaitu kayuh / jalan laju untuk 3 minit
  2. Kemudian mulakan sedikit kelajuan yang normal untuk 1 minit
  3. Selepas 1 minit, kayuh / lari selaju mungkin untuk 30 saat (speed up, do NOT reduce the speed)
  4. Apabila selesai 30 saat, kayuh / jogging pada kelajuan normal untuk 1 minit tetapi jangan terlalu perlahan
  5. Kemudian ulang kembali speed 30 saat dan kayuh / lari normal untuk 1 minit
  6. Ulang untuk 5 set

Selepas selesaikan 5 set, anda boleh rehat dengan cara berbasikal pada speed warm up untuk 1 minit dan mulakan kembali set tersebut untuk 3 kali. Sekurang-kurangnya habiskan 20 atau 30 minit anda, Tetapi jangan lupa untuk kembali warm up pada 3 minit terakhir, jangan sesekali berhenti selepas melakukan set-set tersebut, experiance saya, ada juga orang yang muntah dan hampir pitam. Jadi warm up dahulu sebelum anda berhenti kerana ia akan memberi ruang kepada jantung anda untuk kembali normal. Kerana sekiranya anda terus berhenti, apabila jantung anda dalam keadaan denyutan yang laju, anda akan mula rasa berpusing, jadi, warm up dan teruskan bergerak, jangan berhenti,

Pembakaran kalori untuk senaman biasa adalah terpulang kepada size badan dan jantina, sebagai contoh, 70kg Male, mampu membakar lebih dari 300 kalori dalam 30 hingga 45 minit. Tetapi untuk HIIT, pembakaran kalori mampu cecah 400+ dalam masa 30 minit dengan full effort. 

Jadi, buat pilihan anda dan mulakan senaman. No Pain, No Gain. Be Safe 🙂

0 1966
5 Sukan Dan Senaman Yang Boleh Di Amalkan Pada Bulan Puasa


Puasa telah pun tiba, selamat berpuasa kepada pembaca-pembaca Web Site Siput Hijau yang menarik lagi menyeronokkan ini, Hihihii. Bila puasa tiba banyak la aktiviti aktiviti riadah dan bersukan tidak dapat di jalankan sebab apa ? Sebab tak larat dan letih.

Kebanyakan daripada kita mengambil kesempatan di bulan Ramadhan ini untuk menumpukan kepada aktiviti-aktiviti berbentuk keagamaan dan memperbanyakkan ibadat dan berehat seketika daripada melakukan aktiviti luar dan lasak.

Tetapi untuk kekalkan kesihatan dan tubuh badan yang sihat pada bulan puasa ini, Admin ada membuat sedikit kajian tentang sukan yang tidak bergitu memenatkan dan tidak membebankan.

Jadi Admin berpendapat ini adalah 5 sukan dan senaman yang boleh di amalkan pasa bulan puasa ini.

1. Berbasikal


Admin merasakan berbasikal adalah sukan yang tidak lah bergitu meletihkan dan membebankan, maksud Admin adalah hanya melakukan Easy Riding, mengayuh basikal di taman dan menikmati cuaca petang adalah sangat seronok, anda boleh enjoy berbasikal untuk memanfaatkan masa petang anda. Terdapat banyak manfaat berbasikal ini. Salah satunya ialah dapat MENGURANGKAN BERAT BADAN, nanti korang boleh la sebat banyak makanan untuk berbuka. Berbasikal boleh meningkatkan penggunaan kalori dan meningkatkan kadar metabolisme, yang boleh membantu untuk mengurangkan berat badan.
2. Berkebun Secara Ringan

Berkebun juga menyeronokkan, kalau korang yang tinggal dan menetap di rumah teres ataupun rumah yang mempunyai tanah yang lapang berkebun adalah sesuatu aktiviti yang menyeronokkan. Berkebun adalah senaman yang sihat ia boleh mengeluarkan peluh yang banyak dan tidak bergitu meletihkan, Cth seperti menanam sayur, bunga dan sebagainya. Bagi Admin berkebun bukan sahaja sekadar bersenam malahan ia memberi kepuasan, dapat menjimatkan duit, korang pun dapat makan sayur sayuran yang fresh dan segar,

3. Berjalan



Berjalan, simple dan mudah. Berjalan adalah aktiviti yang sangat berhasiat dapat mengurangkan segala penyakit, boleh kurangkan berat badan, kuatkan tulang dan boleh buat kita gembira pulak tu. Berjalan kaki tidak memberi sebarang impak yang buruk, berjalan juga tidak lah memenatkan. Melakukan target contohnya 1 km ataupun 2 km sehari sudah mencukupi pada bulan puasa ini, tidak perlu terburu buru, anda boleh berjalan sambil membaca novel sambil mendengar lagu, jangan makan minum sudah lah. Untuk yang tinggal di rumah Apartment dan kondo korang boleh naik tangga, tak kena cahaya matahari tetapi mungkin sedikit kepenatan la, korang naik 4 atau 5 tingkat sudah mencukupi kalau tak cukup buat la 2 atau 3 set. Setiap set kena rehat 10 atau 20 minit dan teruskan.

4. Senaman Yoga


Senaman yogo juga tidak memenatkan dan tidak lah begitu berfizikal, buat yang simple simple post sudah lah, Korang boleh mengambil masa hanya dalam 20 atau 30 minit je, bentangkan tikar dan melakukan renggangan. Yoga juga boleh menurunkan berat badan selain ini dapat menenangkan fikiran. Fikiran tenang rasa lapar pun mana tahu boleh hilangkan…

5. Poco-Poco

Poco-poco senaman ringkas yang hanya mengerakkan badan, bulan puasa ni korang tak boleh la main futsal petang petang pancit dahaga semua siap, korang boleh tubuhkan team poco-poco lagi ramai lagi seronok, siapa kata poco-poco tak boleh keluar peluh. Haaa apa kata kalau korang pergi cuba, seronok pun seronok.. tak lah bergitu memenatkan, tak perlu mengunakan kekuatan fizikal pun. Boleh Enjoy musik lagi..

Elakkan


Aktiviti berfizikal tidak lah digalakkan contohnya seperti pergi Gym angkat berat, main bar ke, ia membahayakan kerana badan anda kekurangan tenaga. Kalau nak pergi gym tu lebih baik pergi malam, itu pun selepas pukul 9 atau 10 bila badan anda sudah mempunyai tenaga yang mencukupnya.

Latest Articles

0 48
Banyak bertanya Bersyukurlah kalau anak anda jenis suka bertanya banyak soalan. Jangan cepat herdik atau menyuruhnya diam. Layankan sahaja soalan daripadanya. Sebenarnye anak anda...