Tags Posts tagged with "pulau pinang"

pulau pinang

0 2079

 

Pulau pinang tersenarai dalam salah satu tempat yang digelar syurga makanan di Malaysia . Rugi jika anda berkunjung ke sana tetapi tidak merasa makanan istimewa yang tersenarai di bawah . Makanan yang mudah didapati dan sangat popular . Kebanyakan pengujung sanggup beratur panjang di gerai gerai makanan hanya sekadar untuk merasa keenakan makanan tersebut .

Disini antara senarai makanan yang wajib anda cuba –

 

  1. LAKSA PENANG

Terdapat dua jenis laksa. Satu, masam dan menyengat dan lagi satu di masak dengan susu kelapa. Jangan tanya macam mana cara buatan laksa tersebut kerana hanya orang yang menjualnya tahu rahsia resepi turun temurun itu . Sangat berbeza rasanya dari rasa laksa yang sudah biasa kita dapat di pasar malam .

 

  1. NASI KANDAR

Nasi yang di hidangkan dengan pelbagai jenis kari dan bermacam jenis lauk dengan ikan, ayam, sotong, udang dan daging. Sangat sesuai bagi sesiapa yang sangat sukakan makanan yang berempah dan pedas. Keenakan nasi yang telah dicampur gaul dengan kuah kari dan segala macam kuah berempah sangat menyengat . Rasa yang pasti tidak dapat anda lupakan . Nasi kandar juga mudah didapati di seluruh Pulau Pinang kerana ia merupakan makanan utama .

 

  1. PASEMBUR

Ini adalah versi baru rojak yang dimana pasembur ini dicampur dengan hidangan goreng dan sayuran. Kuahnya pula adalah berasaskan kacang dan sos manis yang akan membuatkan anda tak senang duduk kalau tak makan. Pasembur juga merupakan salah satu makanan yang dicari di Penang . Selalunye di makan di waktu petang atau malam . Biasanya pasembur tebaik adalah yang dijual di gerai kecil di tepi jalan . Rasanya lebih asli berbanding restoran besar .

 

  1. CHAR KOAY TEOW

Ini adalah mee goreng yang leper tapi sering di terjemahkan dengan rasa yang sangat sedap dan tiada tolak tandingan nya. Memang sedap. Makanan ini dianggap sebagai menu simple . Mudah dan cepat . Keenakan kuah kicap campuran ini juga sangat menyelerakan . Juga kebiasaanya di makan pada malam hari . Hanya berharga lebih kurang RM4 untuk yang biasa . Juga terdapat tambahan Udang atau kerang .

 

 

 

  1. MEE HOKKIEN

Mee Hokkien versi Pulau Pinang adalah sejenis makanan yang direka oleh ramai individu termasuk lah mereka yang bukan datang daripada negeri ini. Mee kuning yang di masak dengan sup udang sudah tentu akan menjadi kesukaan anda . Mee yang pastinya dihidang panas . Walaupun menu ini lebih cenderung kepada warga cina , tetapi terdapat juga versi melayu (halal) . Anda hanya perlu rajin mencari sahaja .

 

  1. HIDANGAN NYONYA , PENCUCI MULUT DAN KUIH

Untitled

Kepakaran masak komuniti Nyonya merupakan satu lagenda. Dengan herba dan rempah, makanan itu sangat sempurna di campur pula dengan nasi putih yang dimasak secara stim sementara pencuci mulut dan kuih adalah petanda kepada kelembutan dan peribadi yang berwarna warni. Ia selalu dijadikan pencuci mulut .

 

  1. ROJAK

Ini adalah satu makanan yang asasnya daripada campuran buah dan sayuran seperti nenas, timun dan water appels bersama dengan potongan cuttlefish. Manakala kuahnya pula berasaskan dressing udang. Sangat sedap dan menyelerakan . Campuran yang sempurna . Bukan sahaja serbaneka tetapi sangat mengenyangkan . Anda harus cuba sendiri untuk merasa kepuasan .

 

  1. BUKIT TAMBUN SEAFOOD

 

Bukit Tambun merupakan satu tempat yang agak dekat dari Jambatan Pulau Pinang dan menyediakan pelbagai makanan laut dengan harga yang sangat murah. Antaranya adalah udang, ketam yang sedap dan apa saja hidangan laut yang anda suka tanpa ‘membakarkan’ poket anda . Anda bebas memilih makanan laut kegemaran anda . Ia juga segar .

 

  1. FURASIAN FOOD

Kepada para penggemar makanan Rusia bolehlah ke Little Penang Street Market dekat Upper Penang Road *hanya pada Ahad terakhir setiap bulan* dan ada satu restoran makanan Rusia disepanjang Jalan Kelawai. Antara yang popular adalah kari Debel, pickles, sweetmeat, ayam bakar, burger, sup Mulligatawny pedas, kedgerees, masakan stim dan pai. Makanan yang pasti menjadi pilihan penggemarnya .

 

  1. BAK KUT TEH

Bak Kut Teh ni adalah khas buat orang yang bukan Islam yang sangat menggemari daging khinzir. Ianya dimakan bersama dengan nasi putih dan ia merupakan hidangan masyarakat Cina. Ia juga menjadi pilihan utama masyarakat cina di penang . Menu ini terdapat di semua gerai makanan cina .

0 3302

Disini akan kami senaraikan pilihan Top 10 kawasan-kawasan di Pulau Pinang yang kami rasa sesuai dan wajib untuk dikunjungi, pada mereka yang pernah mengunjungi Pulau Pinang pasti akan familiar dengan tempat-tempat yang akan kami senaraikan, tetapi untuk mereka yang tidak pernah kunjungi Pulau Pinang, pastinya ini akan membantu untuk anda melakukan jadual-jadual yang penuh untuk anda sebelum berangkat ke Pulau Pinang. Pulau Pinang adalah negeri besebelah Kedah. Sekiranya anda sudah dekat dengan Pulau Pinang, boleh lah mengambil sedikit masa untuk mengunjungi negeri Pulau Pinang.

WELCOME TO PULAU PINANG 

1. Escape Theme Park Penang

– Extremeeee…. for those yang suka pada sukan lasak dan aktiviti yang mencabar dari segi fizikal dan mental boleh lah “mencabar diri” di sini kerana ia mempunyai flying fox, climbing dan macam-macam lagi.

Dapatkan hotel-hotel di Penang dengan harga diskaun disini.. Khas untuk pembaca siputhijau.com Klik disini

2. Penang Street Art

– Bagi mereka yang gemar bergambar atau art expert, boleh lah mengambil sedikit masa untuk mengunjungi Penang Street Art ini dan nikmati lukisan mural 3D street art ini. Sekiranya anda google atau melayari sosial media, anda boleh lihat ramai diantara mereka yang bergambar dengan keunikan seni ini. So kalau dah ada di Penang jangan lupa bergambar dan kunjungi kawasan ini.

3. Bukit Bendera

– Destinasi yang wajib untuk dikunjungi antaranya ialah Bukit Bendera kerana aktiviti menaiki kereta kabel ini mampu membuatkan anda menarik nafas lega dan menenangkan diri dengan melihat dan menikmati pemandangan bandaraya Pulau Pinang melalui Cable Car.  So, sit back and relax….

4. Taman Negara Pulau Pinang

– Di Teluk Bahang juga menjadi perhatian pada para pengunjung yang menyukai aktiviti yang tenang dan  boleh meluangkan masa bercuti dengan aktiviti yang sihat kerana di sini anda boleh melakukan jungle trekking, camping, meningjau kehijauan, melepak dipantai dan sebagainya. Dan yang lebih menarik, anda akan melalui canopy walkway yang menjadi pertemuan air tasik tawar dan air laut yang masin. So, kalau nak nikmati semua itu, silalah kunjungi Taman Negara Pulau Pinang.

5. Padang Kota Lama

– Di Pulau Pinang, antara tempat yang menarik untuk dikunjungi ialah Padang Kota Lama. Ia merupakan tempat pendaratan Sir Francis Light pada tahun 1876. Banyak perkara peninggalannya yang masih berdiri kukuh lebih dari 100 tahun itu menjadi perhatian ramai pengunjung. Antaranya ialah bilik simpanan senjata, rumah api dan sebagainya.

6. Muzium Perang

– Pada mereka yang meminati sejarah-sejarah peperangan yang terjadi di Pulau Pinang oleh Tentara British boleh mengunjung muzium ini. Ia juga mempunyai penjara, bilik penyeksaan dan pelbagai lagi.

7. Taman Rama-Rama

– Taman ini akan menjadi kawasan yang amat sesuai untuk seisi keluarga, ianya juga sesuai pada mereka yang gemar pada kecantikan alam semula jadi dan keunikan spesis rama-rama ini. Taman ini memberikan lanskap yang cantik dan menenangkan.

8. Rumah P. Ramlee

– Pastinya pada mereka yang meminati seniman agong negara ini iaitu P. Ramlee, boleh mengunjungi rumah kelahirannya. Pelbagai sejarah yang boleh di amati dan dikenang. Di rumah ini anda juga boleh mengenali P. Ramlee melalui zaman kecilnya. Tanpa sejarah, tiada pengajaran dan rujukan.

9. Tokong Ular

– Haaaaa….. pada yang meminati haiwan reptilia yang berbisa boleh meluangkan masa bersama ular-ular di tokong ular ini kerana disini yang menariknya ialah ia mempunyai ular yang berbisa, tapi tidak perlu risau kerana ianya disimpan di kawasan yang bercermin, dan yang tidak berbisa akan dilepaskan tetapi dibawah kawalan penjaga. Anda akan melihat pelbagai jenis ular di kawasan ini. Pada yang berminat, silalah luangkan masa anda bersama ular-ular ini.

10. Pantai Batu Feringgi

– Antara tempat yang paling popular dan menjadi kewajipan pengungjung ialah Pantai Batu Feringgi. Pelbagai jenis aktiviti keluarga yang boleh dilakukan seperti banana boat, jetski, parasiling yang menarik dan pelbagai lagi keseronokan.

 

Pastinya Pulau Pinang menjadi kawasan yang menarik kerana ia mempunyai pelbagai perkara dan tempat yang boleh dikunjungi, anda tidak akan merasa bosan dan tidak tahu apa untuk dilakukan kerana di Pulau Pinang mempunyai banyak kawasan-kawasan yang akan memenuhi masa anda dan keluarga serta kawan-kawan. Be Safe 🙂

 

Dapatkan hotel-hotel di Penang dengan harga diskaun disini.. Klik disini

Latest Articles

0 184
Assalamualaikum.. baru-baru ini ada jumpa Doktor sebab tak berapa sihat, doktor pesan kolestrol dalam darah tinggi.. sebab mungkin banyak makan makanan berminyak .. memang...