Tags Posts tagged with "phuket"

phuket

1 6581

Melancong ke luar negara menjadi impian untuk semua orang, tapi masalahnya adalah kewangan betul tak ? Jadi Admin memilih Thailand kerana dengan pemandangan alamnya yang memukau selalu menjadi daya tarik tersendiri di hati para travelers, lagi pun kerana nilai mata wang hampir sama tetapi kegunaan wangnya lebih murah di sesetengah kawasan.

Thailand juga mempunyai tempat pelancongan yang berbeza dari Malaysia dari segi budaya. Selain itu, tiket penerbangan juga tidak lah begitu mahal. Admin akan list kan tempat percutian yang korang boleh melakukan pelbagai aktiviti selain daripada Shopping. Kalau nak shopping KL pun ada, downtown uptown banyak lagi murah. Betul tak ? jom tgk Tempat Pelancongan Murah dan Menarik Di Thailand..

1. KO SAMUI


pulau-koh-samui-thailand
Ko Samui adalah sebuah pulau yang terletak di Teluk Thailand. Ianya menjadi pilihan pelancong kerana kecantikan pulaunya. Kalau nak pergi ke pulau ni you all boleh pilih samada nak menaiki bot atau kapal terbang. Koh Samui terkenal dengan keindahan pantai dan pulaunya. Lautnya tenang dan mendamaikan hati.
Ada banyak juga tempat menarik sepanjang perjalanan, air terjun, trek gajah dan tiger and sea lion show.

Dapatkan hotel-hotel murah di Koh Samui melalui Agoda Siputhijau.com sehingga 65% diskaun. Klik disini

2. PHUKET



Phuket juga terkenal dengan nama ‘mutiara dari Selatan’. Apabila anda sampai ke sini, anda perlu melawat restoran-restoran yang terdapat di sekitar Phuket yang disajikan dengan pilihan makanan yang terbaik dari masakan Thailand. Dari segi geologi, Phuket merupakan pulau terbesar di Thailand dan mungkin yang paling terkenal. Ia adalah destinasi popular untuk pelancong kerana mempunyai banyak resort mewah, pantai yang indah, bar, restoran, dan pelbagai aktiviti.

3. KRABI



Krabi di Thailand juga merupakan antara tempat percutian pilihan ramai walaupun agak mahal berbanding tempat-tempat lain di Thailand. Pulau Krabi yang sememangnya cantik, memang sesuai untuk dijadikan tempat untuk mencari ketenangan.  Tempat ini merupakan tempat yang sangat indah untuk dikunjungi.

Ada lebih 623 hotel yang menawarkan diskaun hebat. Klik disini sekarang untuk mendapatkan diskaun hebat ini.

4. Pattaya



Ada banyak tempat yang boleh dinikmati di Thailand terutamanya di Pattaya, yang merupakan salah satu tempat percutian yang popular di negara tersebut. Beberapa tempat yang menarik di Pattaya antaranya Nong Nooch, Floating Market, Dinasour Land, Teddy Land, Budha Mountain dan pelbagai lagi. Pantai di Pattaya juga tidak kurang cantiknya.

Hotel-hotel di Pattaya mmg perlu di booking lebih awal, jika tidak anda akan di cekek nanti.. booking sekarang di sini.. 

 

5. Hatyai


Hatyai merupakan bandar terbesar di daerah Songkla, apa yang berbezakan Hatyai dengan yang lain ? tidak banyak sebenarnya, Hatyai sama seperti Krabi tetapi lebih kepada kebudayaan dan tempat keagamaan. Antara tempat yang jadi tarikan adalah Hatyai Floating Market, Hatyai Municipal Park, Hatyai Cable Car, Wat Hat Yai Nai, Hatyai Ice Dome, Muziam 3D dan banyak lagi.

Dapatkan hotel-hotel di Hatyai dengan diskaun menarik.. murah berbanding anda walking terjah terus.. booking sekarang..

 

0 27190

Bestnya Bercuti Di Phuket

salam sejahtera saya ucapkan. harini saya nak cerita pasal bercuti di phuket. best sebenarnya kalau kita merantau di negara lain. dapat pengalaman yang luar biasa. memang duit macam air licin tapi pengalaman bukan senang nak beli. pada 29dec2014 tarikh saya berangkat ke sana dan pada 2jan2015 saya selamat sampai di malaysia. takut sebenarnya naik flight ni. yela baru baru ni kita banyak dengar pasal hilang, terhempas dan sebagainya tapi saya niat dalam hati untuk teruskan juga percutian ni.

alhamdulillah selamat sampai saya di phuket. setelah sampai je saya terus pergi ke hotel di mana saya telah booking di agoda.com. nama hotel yang saya tinggal tu White Patong Hotel. hotel tersebut tidak la terlalu mahal sekitar rm60 – rm110 satu malam. tapi saya pergi time newyear so mahal sikit la harga dia. hotel tu juga senang sebab dekat dengan shopping mall, bangla road, patong beach dan macam macam lagi la.

 Klik disini untuk harga murah Hotel White Patong. Harga diskaun sehingga 60%

White Patong Hotel

image5

image6

white-patong-phuket_300620131140505499

 Klik disini untuk harga murah Hotel White Patong. Harga diskaun sehingga 60%

selepas saya check in hotel White Patong ni saya terus pergi cari moto untuk di sewa. saya sewa moto sebab dekat phuket ni pon boleh tahan juga jammed dia. maklum la tempat pelancongan. rupa nya dekat sebelah hotel je ada tempat sewa moto. saya pon pergi untuk sewa 5 hari. tak mahal sanagat la sehari dalam rm20. so total semua rm100 untuk 5hari. dah ada moto senang nak pergi merantau kemana mana.

 

image6

 

 

lepas sewa moto saya terus cari kedai makan islam punya . jalan punya jalan leih kurang 15min akhirnya saya terjumpa kedai muslim restaurant. rupanya kedai melayu. so apa lagi saya sental makanan dekat situ sampai licin. makanan dekat thailand ni tak lah mahal sangat sebenarnya, lagi murah dari malaysia.

image7

 

habis je menjamu selera saya terus pergi jalan jalan cari barang. pusing punya pusing terjumpa la satu shopping mall. rupanya shopping mall tu belakang hotel yang saya menginap tu. so apa lagi saya jalan jalan la dekat situ. harga area situ tak la mahal sangat. murah 20% daripada malaysia lebih kurang macam tu la. saya pon shopping la sikit sikit. tak boleh nak beli barang sampai habis nanti lagi 3 malam tak enjoy.haha.

image4

image17

 

kasut dekat sini gentle murah murah. jangan tak beli kalau korang pergi phuket okay.

hari seterusnya saya pergi Karon Beach. yang ni jauh sikit la. naik moto dalam 20min baru sampai. dah la kena naik bukit turun bukit baru sampai. karon beach ni best nya laut nya tenang je. dekat sini memang banyak pelancong yang jemur badan diorang.

image2

lepas siap mandi laut semua saya pon beransur. time otw balik tu lebih kurang 5 min saya ternampak ada pondok atas bukit. saya ambil keputusan untuk berhenti utnuk melihat pemandangan dekat sana. pemandagan dekat pondok tu memang cantik dengan angin yang kuatnya.

image1

hari seterusnya saya mengambil pakage naik boat pergi ke phiphi island. macam macam tempat boat tu singgah, siap snokeling lagi. harga boat, snokeling dan siap makan semua dalam rm80 sorang murah kan. daripada pukul 7 pagi sampai 5 petang baru sampai hotel.

image3

phiphi-boat

 

itu semua untuk siang di phuket belum termasuk malam lagi. malam di phuket memang best. bersesuaian dengan budak muda yang suka tengok pondan semua tu. di bangla road memang tempat tarikan pelancong. kiri kanan meriah time malam. bangla road juga dekat dengan hotel yang saya menginap. dalam 2min berjalan dah sampai.

bangla road

memang rugi kalau tak pergi bangla road ni. duit tak boleh beli pengalaman tau.

Hotel White Patong ni berdekatan dengan banyak tempat. saya syorkan ambil la hotel ni tak la mahal sangat, selesa pon selesakan.

itu saja dari saya amin_barjrai. sekian terima kasih.

– Ps: Nak dapatkan harga menarik hotel2 di Phuket boleh klik disini.. boleh dpt hotel murah sehingga 60% diskaun.. memang beza harga dari kita direct walkin check in.. checkin menggunakan agoda memang cukup murah

 

 

 

 

 

 

 

Latest Articles

0 65
Semua orang boleh berniaga tapi tak semua orang tahu ‘closing sale’. ‘Closing sale’ adalah satu strategi perniagaan bagi memastikan perniagaan kita akan mendapat sambutan...