Tags Posts tagged with "honda civic"

honda civic

0 2004

Hebatnya Honda Civic Type R (FD2R)

2007_Honda_Civic_TypeR_01

Specifications
Model Type: ABA-FD2
Transmission: 6 manual transmission
Layout: FF
Seating Capacity: 4
Dimensions & Weight
Length / Width / Height (mm): 4,540 /1,770 / 1,430
Wheelbase (mm): 2,700
Tread Front/Rear (mm): 1,505 / 1,515
Indoor size Length/Width/Height (mm): 1,900 / 1,470 / 1,170
Weight (Kg): 1,270
Minimum Ground Clearance (mm): 135

fd2-civic-type-r-interior

Honda R spec seats
Exclusive 3spoke leather wrapped steering wheel
Exclusive steering wheel emblem
Exclusive multi flex meter
i-VTEC/REV indicator
Aluminum shift knob
Short stroke sport shift Metal sports pedals & foot rest
Engine starter button
Exclusive black metallic panel & power window switch panel
Exclusive aluminum emblem with serial number
Exclusive aluminum emblem on side step garnish
Exclusive black metallic door handle
Exclusive design key

 

DSC_9383

 

Enjin kereta ini tidak diketahui apa yang telah dibuat. Namun, menerusi pengamatan suaranya nampak macam tiada cam atau benda-benda pelik. Apa yang nampak ialah peralatan bolt on iaitu penapis udara Seekers dan ECU FEEL’S. Bila saya buat kajian sikit, ECU ini ialah model Type.B dengan bukaan VTEC pada 5,200rpm dengan rpm cut pada 9,200rpm. ECU ini ada ciri launch control kalau tak silap dan talaan AFR yang sangat-sangat cun.

Di trek, kelajuan bukanlah segala-galanya. Apa yang lebih penting adalah konsistensi supaya boleh dipandu dalam tempoh lama dan enjin tidak meletup.  Untuk tujuan itu, sistem pengudaraan adalah penting dan sistem pelepasan ekzos  dibuat secara teliti oleh pihak FEEL’S dengan set-up rahsia mereka. Set ekzos ini datang daripada manifold 4-1 paip tengah hingga ke peredam bunyi belakang.

Engine type: K20A
Engine: Watercooled L4 DOHC
Displacement (cc): 1998
Bore x Stroke (mm): 86.0 x 86.0
Compression Ratio: 11.7
Fuel System: PGM-FI
Horsepower (kW[PS]/rpm): 165 [225] / 8000
Torque (Nm[Kgm]/rpm): 215 [21.9] / 6100

Drivetrain

Gear Ratio: 6MT
1st: 3.266
2nd: 2.130
3rd: 1.517
4th: 1.147
5th: 0.921
6th: 0.738
Reverse: 3.583
Final Gear Ratio: 5.062

Suspension

Front/Rear: McPherson Strut / Double Wishbone
Brake Front/Rear: Ventilated Discs / Discs
Tire Front: 225 / 40R18
Tire Rear: 225 / 40R18
Fuel Capacity (liter): 50.0

35 28007
Bearing rosak

Selepas 3 tahun lebih bawa kereta Honda Civic, iaitu sekitar 140k kilometer, kereta aku dah buat masalah. Tayar kereta berbunyi. Bunyi kuat tayar kereta dari  bahagian belakang sebelah kiri. Bunyi humming tu pada awal 3 bulan lepas tidaklah terlalu kuat, tetapi setelah 3 bulan, bunyi semakin kuat macam bunyi lori pun ada.. haha..

Aku rasa dah tak sempat pergi ke Kuala Lumpur nak survey bearing, bunyi dah terlalu kuat, tak berani bawa kereta jauh ke Kuala Lumpur. Sempat buat survey workshop di Slim River Perak, tanya di 2  buah kedai di sekitar situ, masalahnya adalah berpunca daripada  tayar kereta yang berbonggol. Tapi yang peliknya tayar aku tu tak sampai lagi setahun tukar, takkan dah berbonggol. Bunga tayar pun lebat lagi.. Cukup tak puas hati dengan jawapan disebabkan tayar kereta aku. Cari workshop lain. Jumpa kedai yg ke 3 , baru lah katanya masalah pada bearing tayar yang rosak. So bincang harga. Harga bearing tayar Honda Civic RM450, campur Servis charge RM50. Total RM500 katanya. Aduh kopak duit aku, ingatkan dlm RM300 ke harga dia. Itu harga di Slim River, Perak. Sudah pasti harga di Kuala Lumpur lebih murah.

Aku terus setuju dengan harga dan bermula lah proses pemasangan bearing.

Kereta dah siap sedia untuk dibaiki.

 

Ni lah ruper bearing yang rosak tu

 

 

Bearing rosak

 

Tip untuk dapatkan bearing yang murah.

Anda perlu pergi ke supplier sparepart kereta anda dan dapatkan terus dengan harga yang rendah tanpa perlu berurusan dengan orang tengah. Untuk kereta Hondo Civic boleh pergi ke kedai berikut :

Kean Tat Auto Parts Sdn Bhd 
No. 355, Batu 2 1/2, Jalan Ipoh
51200 Kuala Lumpur.
Tel: 03-4042 6833
Front : RM120
Rear : RM400

Hingan Auto Parts Sdn Bhd
44, Jalan Sungai Besi,
57100 Kuala Lumpur.
Tel: 03-9222 8868
Front : RM140
Rear : RM270

Exceptional Auto Parts Sdn. Bhd 
13, Jalan Pendidik U1/31
Hicom Glenmarie Industrial Park
40150 Shah Alam
Tel : 03-5569 3538 / 03-5569 3638
Front :RM120
Rear :RM270

Bayaran servic pemasangan sekitar RM50 hingga RM100.

Siputhijau – Abis duit aku.. tapi yang penting keselamatan diri lebih utama.. nanti jangan pulak tengah bawak kereta, tayar belakang aku tercabut dan lagi laju dari kereta aku..

Latest Articles

0 541
Kampung baru adalah satu – satunya kawasan perumahan lama yang terletak ditengah – tengah bandar Kuala Lumpur yang berlatar belakangkan bangunan KLCC. Disini dapat...