Authors Posts by amin_bajrai

amin_bajrai

20 POSTS 0 COMMENTS

0 1268

Acura NSX Mengeluarkan supercar versi baru 

Acura melancarkan versi terbaru NSX. Versi mereka supercar, di North American International Auto Show di Detroit. Model baru datang dengan tag harga kira-kira $ 150,000. VPC

acura_nsx

Seolah-olah supercar yang sudah secukupnya laju, Acura NSX melepaskan barunya di America’s most significant auto show hari ini dengan peningkatan yang menjadikannya lebih besar dan lebih laju.

Ia juga menambah harga ballpark yang perlu menghapuskan semua peminat tetapi harga kereta tersebut: kira-kira $ 150,000. (USD)

NSX adalah sportcar yang mengejutkan dunia automotif 25 tahun yang lalu dengan menunjukkan bahawa pembuat Jepun boleh bersaing dengan Ferrari dunia dalam mewujudkan kereta eksotik, seksi dan tanpa kompromi.

Acura bermula mengambil pesanan itu pada bulan Ogos. Ia akan bersaing dengan supercars dari Ferrari, Audi, BMW dan lain-lain. Ia adalah salah satu daripada dua supercars dihidupkan semula diumumkan pada pameran itu.

acura_nsx2

NSX yang masuk ke dalam pengeluaran di Ohio akan menjadi 3 inci lebih panjang dan satu inci lebih luas. Ia mempunyai saluran udara yang lebih besar, terutama di belakang pintu, untuk menyedut udara lebih ke dalam penyejuk untuk kedua-dua turbos.

Hasilnya amat menakjubkan. Sebuah kereta yang menakjubkan telah menjadi lebih menarik.

NSX akan datang dengan sembilan-kelajuan transmisi dwi klac.

Walaupun dengan perubahan-perubahan yang ia telah melalui, pegawai Acura mengatakan mereka gembira dengan berapa cepat mereka dapat mencipta kereta yang akan menjadi imagemaker bagi seluruh talian. Ia mengambil masa kira-kira tiga tahun – light speed in the auto world.

 

0 2243
Bestnya Bercuti di Pulau Boracay Filipina. Pulau Boracay dikenali dengan tempat menarik seperti Boracay Tourist Center. Agoda.com memberi jaminan kadar terendah bagi hotel berdekatan dengan Maklumat Perlancongan yang lain. Boracay Tourist Center adalah berdekatan dengan pelbagai variasi hotel, dengan pilihan seperti Morning Star Beach Resort dan Sundown Beach Studios.
Borang tempahan dalam talian Agoda.com yang selamat memudahkan tempahan hotel berdekatan dengan Boracay Tourist Center. Penginapan boleh ditemui dengan mudah di laman Pulau Boracay kami, dengan carian yang mesra pengguna dan maklumat hotel yang menyeluruh. Agoda.com dipercayai oleh lebih daripada 3,500,000 pelancong yang menempah penginapan mereka berhampiran dengan tempat terkenal seperti Boracay Tourist Center
Boracay adalah sebuah pulau kecil di Filipina yang terletak kira-kira 315 km (196 batu) selatan Manila dan 2 km dari hujung barat laut Pulau Panay di rantau Barat Visayas di Filipina.
Pada tahun 2012, Boracay telah dianugerahkan sebagai pulau yang terbaik di dunia dari antarabangsa majalah pelancongan (Travel + Leisure)
Borang tempahan dalam talian Agoda.com yang selamat memudahkan tempahan hotel berdekatan dengan Boracay Tourist Center. Klik disini utk tempahan diskaun sehingga 60% untuk pengunjung siputhijau.com
boracay1
boracay5
boracay2
boracay3

0 1657

Bagusnya Aktiviti Berenang

Berenang-Yuk

kegiatan berenang terdapat banyak kebaikan dan kesihatan yang anda tidak tahu.

contoh 5 kebaikan dan kesihatan semasa berenang.

1.Membentuk dan menguatkan otot.Kepadatan air lebih besar 12 kali lipat daripada udara, membuat setiap gerakan tubuh di air seolah melewati hambatan. Hal inilah yang menjadikan renang mempunyai intensitas sama seperti aerobik. Satu studi menemukan, seseorang yang menyelesaikan program latihan renang selama 8 minggu mengalami peningkatan massa otot trisep sebesar 23.8%. Selain itu, berenang secara cepat dengan ritme yang teratur dapat meningkatkan tiga hal: Ketahanan kardio, kekuatan, dan ketahanan otot.

2.Meningkatkan kesehatan jantung. Efisiensi jantung memompa darah ke seluruh tubuh dapat meningkat dengan berenang secara rutin. Penelitian dari Columbia University Medical Center menemukan, berenang dapat melawan risiko terkena penyakit jantung koroner.

3.Membakar kalori. Hanya dengan berenang selama setengah jam, Anda dapat membakar 200-300 kalori, tergantung intensitas dan gaya yang Anda lakukan. Tip: Untuk membakar kalori lebih banyak, lakukan latihan interval. Berenanglah sekuat tenaga sejauh 50 meter, kemudian istirahat selama 10 detik. Lalu berenang lagi sejauh 100, 150-300 meter dengan tetap diselingi istirahat selama 10 detik pada masing-masing checkpoint.

4.Mencegah stres dan depresi. Serupa dengan yoga, selama berenang terjadi peregangan dan relaksasi otot-otot yang disertai dengan teknik pernapasan yang berirama. Itulah sebabnya berenang dapat membantu menghindari gejala stres. Menurut Aimee C. Kimball, Director of Mental Training di Center for Sports Medicine dari University of Pittsburgh Medical Center, berenang dapat melepaskan endorfin, hormon antistres.

5.Minim risiko cedera. Saat di air, tubuh Anda terasa lebih ringan karena distribusi berat yang harus ditopang oleh tubuh berkurang hingga 50%. Otot dan persendian pun menerima tekanan yang lebih sedikit ketimbang saat melakukan aktivitas di darat. Dampaknya –jika dilakukan dengan teknik yang benar–  Anda menghadapi risiko cedera yang lebih sedikit dibandingkan olahraga lain yang dilakukan di atas air.

0 4282

Kereta Honda Paling Laju

Civic Type R akan menjadi model pertama di Eropah untuk mendapatkan satu untuk semua-baru enjin VTEC TURBO Honda dari pelbagai Earth Dreams Teknologi Honda. 2 liter, direct injection, 4-silinder enjin turbo dijangka mempunyai output yang mendahului kelasnya melebihi 280PS dan akan EURO 6 patuh.

Honda-Civic-Type-R-Turbo2015

 

Masih ada masa lagi dua tahun untuk pasukan R&D Honda membangunkan jentera Type-R ini untuk menjadikannya kereta pacuan depan paling laju di litar Nürburgring. Presiden Honda Europe, Manabu Nishimae berkata, ujian pemanduan telah pun bermula, dan model ini sudah begitu hampir untuk memecahkan rekod sedia ada. Objektifnya ialah untuk memecahkan rekod 8minit 7.97saat yang dicatatkan oleh Renault Megane RS Trophy dalam 2011. Adakah Honda Civic Type-R baharu ini mampu? Sama-sama kita nantikan.

 

 

ENJIN_VTEC_TURBO

 

2.0 liter VTEC Turbo Earth Dreams Technology engine

Honda telah mengumumkan pengenalan tiga siri enjin VTEC Turbo yang merupakan sebahagian dari pembangunan dalam Honda Earth Dreams Technology. Enjin-enjin tersebut didatangkan dalam tiga kapasiti; 1.0 liter, 1.5 liter dan 2.0 liter, akan menjanakan prestasi dinamik, pengeluaran kuasa yang mendahalui (dalam kelasnya), juga penjimatan bahan bakar.

Ketiga-tiga enjin ini tidak dibangunkan untuk dipasang ke model-model Honda sedia ada, dan hanya akan digunakan untuk model-model global Honda di masa akan datang, bergantung kepada keperluan pasaran tempatan dan ciri-ciri kenderaan.

Dikatakan, model pertama yang bakal dilengkapi enjin VTEC Turbo ini ialah Civic Type R baharu, yang mana model tersebut bakal membuat kemunculan sulungnya di Pameran Motor Tokyo (Tokyo Motor Show). Enjin 2.0 liter VTEC Turbo tersebut didakwa sangat responsif dan sangat cekap, mempunyai lebih 280hp dan mematuhi standard EURO 6. Model Honda Civic Type R ini hanya akan dipasarkan di pasaran Eropah.

Sememangnya dengan pengumuman tentang barisan siri enjin VTEC Turbo ini, pasti peminat-peminat VTEC teruja. Mana tidaknya, VTEC pun sudah laju, ini kan pula digabungkan dengan turbo. 

 

0 27190

Bestnya Bercuti Di Phuket

salam sejahtera saya ucapkan. harini saya nak cerita pasal bercuti di phuket. best sebenarnya kalau kita merantau di negara lain. dapat pengalaman yang luar biasa. memang duit macam air licin tapi pengalaman bukan senang nak beli. pada 29dec2014 tarikh saya berangkat ke sana dan pada 2jan2015 saya selamat sampai di malaysia. takut sebenarnya naik flight ni. yela baru baru ni kita banyak dengar pasal hilang, terhempas dan sebagainya tapi saya niat dalam hati untuk teruskan juga percutian ni.

alhamdulillah selamat sampai saya di phuket. setelah sampai je saya terus pergi ke hotel di mana saya telah booking di agoda.com. nama hotel yang saya tinggal tu White Patong Hotel. hotel tersebut tidak la terlalu mahal sekitar rm60 – rm110 satu malam. tapi saya pergi time newyear so mahal sikit la harga dia. hotel tu juga senang sebab dekat dengan shopping mall, bangla road, patong beach dan macam macam lagi la.

 Klik disini untuk harga murah Hotel White Patong. Harga diskaun sehingga 60%

White Patong Hotel

image5

image6

white-patong-phuket_300620131140505499

 Klik disini untuk harga murah Hotel White Patong. Harga diskaun sehingga 60%

selepas saya check in hotel White Patong ni saya terus pergi cari moto untuk di sewa. saya sewa moto sebab dekat phuket ni pon boleh tahan juga jammed dia. maklum la tempat pelancongan. rupa nya dekat sebelah hotel je ada tempat sewa moto. saya pon pergi untuk sewa 5 hari. tak mahal sanagat la sehari dalam rm20. so total semua rm100 untuk 5hari. dah ada moto senang nak pergi merantau kemana mana.

 

image6

 

 

lepas sewa moto saya terus cari kedai makan islam punya . jalan punya jalan leih kurang 15min akhirnya saya terjumpa kedai muslim restaurant. rupanya kedai melayu. so apa lagi saya sental makanan dekat situ sampai licin. makanan dekat thailand ni tak lah mahal sangat sebenarnya, lagi murah dari malaysia.

image7

 

habis je menjamu selera saya terus pergi jalan jalan cari barang. pusing punya pusing terjumpa la satu shopping mall. rupanya shopping mall tu belakang hotel yang saya menginap tu. so apa lagi saya jalan jalan la dekat situ. harga area situ tak la mahal sangat. murah 20% daripada malaysia lebih kurang macam tu la. saya pon shopping la sikit sikit. tak boleh nak beli barang sampai habis nanti lagi 3 malam tak enjoy.haha.

image4

image17

 

kasut dekat sini gentle murah murah. jangan tak beli kalau korang pergi phuket okay.

hari seterusnya saya pergi Karon Beach. yang ni jauh sikit la. naik moto dalam 20min baru sampai. dah la kena naik bukit turun bukit baru sampai. karon beach ni best nya laut nya tenang je. dekat sini memang banyak pelancong yang jemur badan diorang.

image2

lepas siap mandi laut semua saya pon beransur. time otw balik tu lebih kurang 5 min saya ternampak ada pondok atas bukit. saya ambil keputusan untuk berhenti utnuk melihat pemandangan dekat sana. pemandagan dekat pondok tu memang cantik dengan angin yang kuatnya.

image1

hari seterusnya saya mengambil pakage naik boat pergi ke phiphi island. macam macam tempat boat tu singgah, siap snokeling lagi. harga boat, snokeling dan siap makan semua dalam rm80 sorang murah kan. daripada pukul 7 pagi sampai 5 petang baru sampai hotel.

image3

phiphi-boat

 

itu semua untuk siang di phuket belum termasuk malam lagi. malam di phuket memang best. bersesuaian dengan budak muda yang suka tengok pondan semua tu. di bangla road memang tempat tarikan pelancong. kiri kanan meriah time malam. bangla road juga dekat dengan hotel yang saya menginap. dalam 2min berjalan dah sampai.

bangla road

memang rugi kalau tak pergi bangla road ni. duit tak boleh beli pengalaman tau.

Hotel White Patong ni berdekatan dengan banyak tempat. saya syorkan ambil la hotel ni tak la mahal sangat, selesa pon selesakan.

itu saja dari saya amin_barjrai. sekian terima kasih.

– Ps: Nak dapatkan harga menarik hotel2 di Phuket boleh klik disini.. boleh dpt hotel murah sehingga 60% diskaun.. memang beza harga dari kita direct walkin check in.. checkin menggunakan agoda memang cukup murah

 

 

 

 

 

 

 

0 26855

Banyak tempat menarik di Melaka.. Musim cuti sekolah menjadi sasaran pelancong dari dalam dan luar negara untuk berkunjung ke Melaka. Blog kali ni kita nak cari tempat makan best. Jom kita cari tempat makan paling sedap di Melaka. Sebelum tu sesiapa yang nak stay di Melaka barang dua tiga hari boleh la booking hotel di Agoda. Klik disini untuk diskaun hebat sehingga 60% 

1.Ikan Bakar Umbai

banyak pilihan disini. sesetengah orang mesti dah bosan makan di kedai mamak dan sebagainya. sekali sekala kita mesti la cuba makanan seafood. saya syorkan pergi la umbai. terdapat banyak piihan ikan bakar. pehh memang sedap dekat sini. sesiapa yang singgah melaka, pergi la tempat makan yang paling popular ni. selain ikan banyak lagi piihan makanan laut disediakan iaitu ketam,udang,sotong dan sebagainya. sebelum makan korang boleh pilihan mana yang berkenan dengan hati.

berikut adalah contoh contoh gambar di umbai ikan bakar:

1\

2

3

4

map ikan bakar umbai, melaka.

Untitled

2.restoran asam pedas selera kampung

Sini pun ramai orang dan asam pedasnya memang popular. Mahalnya pun boleh tahan. Memandangkan kalau teringin sangat nak makan asam pedas Melaka maka soal harga tu terpaksa dilupakan. Kalau pergi Bandar Hilir, area depan Menara Taming Sari, ada banyak restoran yang menyediakan hidangan asam pedas. Asam Pedas Selera Kampung, salah satu daripadanya.

Alamat restoran ini terletak di G2, Jalan P.M.3 Plaza Mahkota Square, Bandar Hilir, Melaka.

 

5

6

7

 

map asam pedas selera kampung, melaka.

Untitled2

3.klebang original coconut shake

disini memang terkenal dengan coconut shake dia. kalau tanya orang melaka mesti diorang semua tahu tentang popularnya coconut shake ni. coconut shake juga dibuat dengan keadaan fresh dan di letakkan aiscream untuk menambah selera pelanggan. selain coconut shake gerai ini juga menyediakan nasi lemak bungkus, mee/meehoon goreng, karipap and kueh mueh.

lokasi tempat tersebut:

Jalan Klebang ( next Caltex Station ) Melaka. Malaysia. Tel : 06-2836538

8

9

10

 

map klebang original coconut shake, melaka.

Untitled3

 

Banyak lagi tempat best kat Melaka ni.. Kita akan bincang lagi di lain episod.. jangan lupa kepada mereka yang nak stay di Melaka dalam satu dua tiga malam, boleh la booking hotel di Agoda. Klik disini untuk diskaun hebat sehingga 60% 

0 21270

Tempat makan best di cherating

Cherating terkenal dengan makanan-makanan yang menarik perhatian masyarakat mahupun pelancong.

Masa perjalanan:

– Dari KL dgn Lebuhraya Pantai Timur ke exit jabor (tganu) tu dlm 3-4 jam… 
– dari exit jabor tu tak jauh dalam 20-30 minit je sampai ke cherating…. 
– dari cherating pulak 20-30 minit ke kemaman

 

Salam sejahtera saya ucapkan. harini saya nak cerita tentang makan di Cherating. so agenda utama selain tidur dan lepak dalam bilik adalah makan..kenyang perut makan breakfast yang pelbagai..malam ngan tengah hari pun perut tetap diisi dengan makanan menarik di Cherating..

 

1.warung awang ikan bakar.

warung awang ikan bakar ini memang terkenal dengan ikan bakar dia. sesiapa yang pergi cherating kalau tak singgah ke sini tak puas la bercuti.

selain ikan bakar warung ini juga ada pelbagai makanan seafood dan pelbagai lagi.

WAIB

 

IMG_8867.JPG2

IMG_6760

IMG_7022

2.Warung Pok Su & Mok Su di Peramu

warung ini terkenal dengan seafood disaluti tepung dan digoreng rangup. daripada ikan, ketam ,sotong dan macam macam lagi. selain itu warung ini juga terkenal dengan satar dan otak otak.

P1000611

P1000768_zpsda518738

P1000605_zpsa49df814

3.warung aziz satar

warung aziz satar ini jauh sedikit dari cherating. rugi kalau tak singgah, kalau dah habis bercuti nak balik ke halaman singgah lah di warung aziz satar. warung aziz satar terkenal dengan satar, otak otak, pulut, keropok lekor dan macam macam ada.

IMG_0781

IMG_0788

IMG_0786

IMG_0787

rugi tak cuba makanan makanan pantai timur ni. alang alang bercuti tu terus je singgah mana mana warung di atas tadi. sekian dari saya AMIN :).

 

Apa lagi jom gi booking hotel sekitar cherating. Diskaun serendah 70% jika tempah melalui link saya ni.. Jika x tau cara booking boleh rujuk artikel cara buat booking

agodabanner

1 3051
Saya percaya ramai yang tahu tentang Agoda. Agoda memang terkenal dengan penempahan hotel secara online. ianya memudahkan pelanggan yang ingin bercuti semasa cuti persekolahan dan sebagainya. Mai sini saya tunjukkan Cara buat tempahan hotel di Agoda.
Mesti ramai yang tidak percaya tentang menempah hotel di website menggunakan kad debit atau kad kredit memang cukup mudah dan selamat. Mungkin ramai masyarakat yang risau terhadap penipuan di website menggunakan debit card. Namun di Agoda segalanya cukup selamat dan cepat.
Lebih 500,00+ hotel, villa dan apartment yang boleh di tuju di Agoda. Hanya perlu buat carian lokasi seterusnya klik book.
Yang paling best setiap kali anda buat tempahan hotel di Agoda anda akan menerima point. Dan point yang terkumpul kelak anda boleh tukarkan dengan bilik hotel secara percuma.
Agoda1
Mula-mula anda perlu melayari website agoda.com
Jika anda mahu, anda boleh daftar akaun anda dengan klik link Daftar Sekarang. (Anda boleh daftar kemudian selepas buat carian hotel)
Agoda3
selepas itu anda perlu mengisi butir butir tentang anda.
Agoda2
Setelah siap sign up, agora akan menghantar butiran di email anda. anda perlu memasuki email dan klik pengesahan untuk membuat book hotel.
cara cara penempahan hotel di agoda:
Agoda5
anda perlu klik semula laman utama agoda. Kemudian masukkan destinasi mana yang anda ingin pergi. anda perlu masukkan nama destinasi kemudian dekat daftar masuk tu key in tarikh anda ingin pergi dan berapa malam. Seterusnya klik CARI! So, agoda akan cari hotel-hotel yang sesuai untuk korang pilih.
Agoda6
Bila anda telah klik CARI, akan keluar lokasi-lokasi berdekatan dengan destinasi anda.
Agoda7
ini adalah senarai hotel yang telah agoda syorkan kepada anda. anda perlu mencari hotel yang bersesuai dengan minat anda. anda perlu lihat yang sebelah kanan ada mengatakan, “Baik 7.4, Bagus 7.1, Baik 6.9” …. itulah adalah permarkahan yang diberi kepada setiap hotel berkenaan. So, silalah pilih yang dia cakap, baik, bagus dan cemerlang dengan point yang tinggi.
seterusnya, kita pilih hotel mana yang berkenan di hati dengan kadar rege yang kita mampu. anda lihat di kadar bayaran … “MYR160, MYR240 … MYR300”. ianya harga belum di tambah dengan cukai.
Agoda8
setalah anda klik hotel kesukaan. akan keluar frontpage seperti diatas atas. andajuga Boleh tengok rege. jika anda tidak berpuas hati anda boleh tengok di review.
Agoda12
ini adalah review yang telah saya buka. anda boleh pilih yang mana bersesuaian dengan minat anda.
Agoda9
setelah anda berpuas hati anda akan pilih berapa orang dan serta sarapan. harga akan dikeluarkan mengikut berapa orang dan tambahan bilik. Taxes atau cukai belum di kenakan. jika anda lihat di atas ganjaran iaitu 18point yang anda akan miliki setelah anda book.
Agoda10
Seterusnya, isikan butiran yang berkenaan. anda perlu semak kembali tarikh, tempat percutian, dan sebagainya untuk memastikan tempahan itu betul.
Agoda11
Pembayaran hanya dengan kredit card. anda perlu check email. Agoda akan hantar confirmation status.
Agoda13
Anda perlu check email  selepas buat bayaran. Agoda akan memberitahu bahawa tempahan sedang diproses dan akan hantar baucer hotel dalam masa sejam.
Agoda14
Agoda15
Contoh voucher yang agoda akan emailkan pada anda dalam pdf. PRINT voucher untuk anda bagi pada hotel berkenaan.

setelah anda book dalam masa 3jam anda perlu menghubungi hotel untuk pengesahan.
point juga akan diberikan jika anda review hotel berkenaan.
So… mudah tak Cara buat tempahan hotel di agoda ni.. Mungkin jika pertama kali agak rumit skit. Bagi yang suka travel booking di Agoda cukup mudah dan cepat.

0 1691

Hebatnya Honda Civic Type R (FD2R)

2007_Honda_Civic_TypeR_01

Specifications
Model Type: ABA-FD2
Transmission: 6 manual transmission
Layout: FF
Seating Capacity: 4
Dimensions & Weight
Length / Width / Height (mm): 4,540 /1,770 / 1,430
Wheelbase (mm): 2,700
Tread Front/Rear (mm): 1,505 / 1,515
Indoor size Length/Width/Height (mm): 1,900 / 1,470 / 1,170
Weight (Kg): 1,270
Minimum Ground Clearance (mm): 135

fd2-civic-type-r-interior

Honda R spec seats
Exclusive 3spoke leather wrapped steering wheel
Exclusive steering wheel emblem
Exclusive multi flex meter
i-VTEC/REV indicator
Aluminum shift knob
Short stroke sport shift Metal sports pedals & foot rest
Engine starter button
Exclusive black metallic panel & power window switch panel
Exclusive aluminum emblem with serial number
Exclusive aluminum emblem on side step garnish
Exclusive black metallic door handle
Exclusive design key

 

DSC_9383

 

Enjin kereta ini tidak diketahui apa yang telah dibuat. Namun, menerusi pengamatan suaranya nampak macam tiada cam atau benda-benda pelik. Apa yang nampak ialah peralatan bolt on iaitu penapis udara Seekers dan ECU FEEL’S. Bila saya buat kajian sikit, ECU ini ialah model Type.B dengan bukaan VTEC pada 5,200rpm dengan rpm cut pada 9,200rpm. ECU ini ada ciri launch control kalau tak silap dan talaan AFR yang sangat-sangat cun.

Di trek, kelajuan bukanlah segala-galanya. Apa yang lebih penting adalah konsistensi supaya boleh dipandu dalam tempoh lama dan enjin tidak meletup.  Untuk tujuan itu, sistem pengudaraan adalah penting dan sistem pelepasan ekzos  dibuat secara teliti oleh pihak FEEL’S dengan set-up rahsia mereka. Set ekzos ini datang daripada manifold 4-1 paip tengah hingga ke peredam bunyi belakang.

Engine type: K20A
Engine: Watercooled L4 DOHC
Displacement (cc): 1998
Bore x Stroke (mm): 86.0 x 86.0
Compression Ratio: 11.7
Fuel System: PGM-FI
Horsepower (kW[PS]/rpm): 165 [225] / 8000
Torque (Nm[Kgm]/rpm): 215 [21.9] / 6100

Drivetrain

Gear Ratio: 6MT
1st: 3.266
2nd: 2.130
3rd: 1.517
4th: 1.147
5th: 0.921
6th: 0.738
Reverse: 3.583
Final Gear Ratio: 5.062

Suspension

Front/Rear: McPherson Strut / Double Wishbone
Brake Front/Rear: Ventilated Discs / Discs
Tire Front: 225 / 40R18
Tire Rear: 225 / 40R18
Fuel Capacity (liter): 50.0

0 4257

Tempat Tempat Percutian Yang Menarik Di Malaysia

Sudahkah anda merancang percutian ? Cuti sekolah tak lagi akan datang, para ibu bapa yang ada anak sekolah tu dah rancang ker percutian bersama keluarga anda? Inilah masa yang sesuai untuk bercuti bersama keluarga masing-masing. Berikut adalah 5 tempat yang menarik untuk meluangkan masa semasa cuti 1. VILLA SAMADHI, KUALA LUMPUR villa samadhi, kuala lumpur

Kuala Lumpur: Suite 6.01B, Level 6 (South Block), The AmpWalk, 218 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur T +603 2161 0769 F +603 2166 0604

reservations@villasamadhi.com.my

Booking Melalui Agoda diskaun sehingga 70% . Klik banner dibawah ini:

agodabanner

villa samadhi:

No. 8, Jalan Madge, 55000 Kuala Lumpur, Malaysia T +603 2143 2300

2.LIMASTIGA, UMBAI, MELAKA

limastiga-umbai-melaka-2

Limastiga 
2046 Jalan Bukit Tembakau,
77300 Umbai, Melaka

For Reservation Or Inquiries. Call Us

Tel: (06) 2832082 (office hour)
Fax: (06) 2832082

Booking Melalui Agoda diskaun sehingga 70% . Klik banner dibawah ini:

agodabanner

 

3.SEKEPING SERENDAH, SELANGOR
sekepingserendah

Tel*: 012-324 6552 (Ms Ping) Email: serendah@sekeping.com

Booking Melalui Agoda diskaun sehingga 70% . Klik banner dibawah ini:

agodabanner

 

4.IMPIANA RESORT, CHERATING

impiana

TEL: +60 (9) 581 9000 TOLL FREE: 1800 88 8828     

 FAX: +60 (9) 581 9090/9451     

info.irc@impiana.com

IMPIANA RESORT CHERATING
KM 32 Jalan Kuantan/Kemaman,
26080 Pahang Darul Makmur, Malaysia.

Booking Melalui Agoda diskaun sehingga 70% . Klik banner dibawah ini:

agodabanner

5.LAGUNA REDANG ISLAND RESORT, PULAU REDANG

LAGUNA

Laguna Redang Island Resort, Pasir Panjang, Redang Island, Malaysia. Tel: +609-630 7888 Fax: +609-630 7878

0 1047

Langkah untuk penjimatan minyak petrol.   

Tip-Jimat-Minyak-3-Rahsia-Untuk-Diamalkan

 

Sekarang harga Ron95 dan jadi RM2.10 seliter. Itu jenis minyak yang biasa kita guna sejak harga minyak asyik naik kebelakangan ini.

Apa yang kita boleh buat dalam menghadapi situasi ini adalah mengawal penggunaan petrol. Kita perlu jimat minyak kereta untuk jimatkan jumlah duit yang keluar dari poket.

Berikut adalah 5 cara untuk penjimatan minyak;

1.Buka boot kereta dan kosongkan – Ini langkah mula yang cukup mudah dan penting untuk kita laksanakan. Ada orang yang suka sumbat macam-macam benda ke dalam boot keretanya. Sekarang bukanlah masa yang sesuai untuk teruskan aktiviti tersebut. Untuk jimat minyak kereta, anda mesti kurangkan beban yang dibawa oleh kereta. Jika sukar untuk kurangkan berat badan sendiri, maka kurangkanlah berat bebanan barang yang dibawa oleh kereta anda. Kotak barang, set golf, besi buruk dan lain-lain sila humban keluar dengan segera.

2.Jangan isi minyak penuh – Ya! anda lancarkan perjalanan kereta jika isi minyak separuh sahaja dari ‘full tank’. Berat akan berkurangan sebanyak 0.7 kilo setiap satu liter yang anda kurangkan. Jika kita kurangkan 10 liter, bermakna berat kereta berkurangan sebanyak 7 kilo!. Kita boleh jimat minyak kereta bila bebanan berkurangan.

3.Masukkan angin ngam dengan tayar – Jangan biarkan walau sedikitpun tayar kempis untuk jimat minyak kereta. Tayar kempis membebankan enjin untuk tarik kereta berjalan. Baca panduan pada tayar atau pada spesifikasi kereta jumlah angin yang sesuai. Anda boleh lihat pada sticker dekat frame pintu kereta untuk ketahui had angin optimum.

4.Pergi servis kereta ikut jadual – Jangan lupa buat tuning kereta ke tahap optimum yang sesuai setiap kali servis. Lancarkan engin dengan tukar minyak enjin ikut jadual. Kelancaran enjin membuatkan pembakaran optimum dan sekali gus anda boleh jimat minyak kereta. Di samping itu minyak enjin yang sesuai juga penting untuk kelancarannya. Semak dengan pakar atau pembuat kereta anda.

5.Ubah cara memandu – Pastikan anda tak bawa laju dengan melihat rpm sentiasa di bawah 2500 rpm. Pakai gear tinggi dengan segera, tukar gear sebelum 1500 rpm. Gear tinggi menjimatkan minyak. Bila berhenti pula jangan mengejut. Selangkah demi selangkah adalah lebih baik. Ini bermakna jangan tekan minyak untuk laju bila nampak lampu orange dan terpaksa brake mengejut sebab tak lepas. Jangan main brake tanpa sebab, ini membebankan kereta, oleh itu berhati-hati dan peka banyak membantu.

 

Latest Articles

0 65
Semua orang boleh berniaga tapi tak semua orang tahu ‘closing sale’. ‘Closing sale’ adalah satu strategi perniagaan bagi memastikan perniagaan kita akan mendapat sambutan...